reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Požáry baterií elektrokol stále častější: v New Yorku si vyžádaly další život

21.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Požáry baterií elektrokol stále častější: v New Yorku si vyžádaly další život
Elektrokola nabírají na popularitě, bohužel jsou ve srovnání s elektrickými auty patrně méně bezpečná v oblasti požárů. V New Yorku nejsou jejich požáry ničím výjimečným a další z nich si vyžádal život 32letého muže.
Lithiové akumulátory nejsou zrovna perfektně bezpečnou technologií. Velmi často se jejich nestabilita spojuje zejména ve spojitosti s elektromobily, kde jsme už zaznamenali několik požárů po nehodách, při nabíjení i několik konstrukčních přehmatů. V zásadě lze ale říci, že u elektromobilů se výrobci hodně snaží udělat vše co nejbezpečnější od konstrukce přes management baterií až po odborný servis. Hodně přehlížená jsou ale elektrokola, která se zdají být znatelně větším problémem. I když i ona by měla splňovat bezpečnostní standardy, nemají tak pokročilý management a do jejich servisu se častěji pouští i laici. Možná i to stálo za nedávným požárem u Manhattanu v East Village, kde mladý 32letý muž opravoval elektrická kola. Ve svém bytě jich měl hned sedm.
 
 
Přes noc je nechal nabíjet, přičemž jeden z akumulátorů začal hořet a explodoval. Postupně rozrůstající se požár a exploze pak vyrazily jednu vnitřní zeď a okna bytu. Tato zeď spadla na dva mladistvé ve vedlejším pokoji a video ze sociální sítě Twitter ukazuje, jak se 18letá dívka a její 13letý bratr snaží zachránit život únikem přes venkovní potrubí. Poznamenejme, že šlo o byt ve 4. patře, tedy o výšku odhadem přes 12 metrů. 
 
32letý muž výbuch a požár nepřežil, jeho 46letá matka a přítelkyně se pak samy nezvládly dostat z bytu a zachránit je museli až hasiči. Matka je v kritickém stavu v nemocnici. Podle FDNY (New York City Fire Department) jsou elektrická kola nemalou hrozbou zejména při neodborném servisu, údržbě a nesprávném používání. Loni to bylo 44 požárů bez úmrtí, ale letos je to už 93. požár lithiových akumulátorů a čtvrté úmrtí v jejich důsledku. Pro zajímavost dodejme, že celosvětové prodeje elektrokol jsou řádově na úrovni elektromobilů (cca 3,5-4 miliony u elektrokol, cca 3 mil. u elektroaut).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama