reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poznámky (jedině) v cloudu

6.3.2013, Radan Tuhý, článek
Poznámky (jedině) v cloudu
Psaní poznámek je pro většinu lidí běžnou prevencí zapomínání úkolů, nákupních seznamů nebo webových adres. Poznámky v elektronické podobě můžete mít neustále po ruce, tedy v počítači, tabletu, nebo třeba chytrém telefonu.
Bez alespoň občasného psaní poznámek bychom se v životě nejspíše obešli jenom velmi těžko. Dnešní doba nás nutí fungovat čím dál spolehlivěji a efektivněji, navíc každý den vzniká celá řada povinností, věcí, které bychom měli udělat, respektive na které bychom neměli zapomenout. Do této skupiny lze zařadit prakticky cokoli, např. termín odjezdu dopravního prostředku, seznam potravin, které je třeba koupit v obchodě, případně věci, které jsme slíbili udělat.

Nemusí se však nutně jednat pouze o povinnosti, můžeme si chtít poznamenat telefonní číslo, email, poštovní adresu, název filmu, který bychom rádi viděli, adresu webové stránky, parametry kamarádova laptopu, a podobně. Většina z nás se určitě shodne na tom, že není možné si pamatovat úplně všechno, proto je často nejlepším řešením si danou věc prostě napsat.





V obchodech můžeme nalézt nespočet různých druhů poznámkových bloků, notýsků, lepících papírků všech možných barev, diářů, kalendářů, telefonních seznamů, organizátorů a podobně. Přestože se nyní zaměříme spíše na poznámky jako takové, všechny výše uvedené pomůcky mají celou řadu nevýhod, přičemž mezi hlavní patří neskladnost, obtížná možnost prohledávání (nutnost listování), a co je asi nejpodstatnější, velmi rády se ztrácí a zapomínají.

Jako řešení se nabízí ukládat poznámky v elektronické podobě. Aby se ovšem dané elektronické zařízení (typicky počítač, tablet nebo telefon) nestalo další neskladnou pomůckou, resp. jediným zařízením, ze kterého se k informacím dostaneme, je příhodné využít některé z moderních služeb pro ukládání poznámek do cloudu, tedy s přístupem odkudkoli a kdykoli.






Výhody a nevýhody


Ačkoli se v tuto chvíli celá řada výhod přímo nabízí, pojďme pro úplnost dát dohromady alespoň ty základní výhody, které jsou s ukládáním poznámek do cloudu přímo spojeny.
  • Snadné prohledávání - pokud jsme si někdy něco poznamenali, pravděpodobně bychom to rádi v blízké budoucnosti také našli. S množícími se poznámkami a zápisky to ovšem není zrovna snadné, což neplatí o elektronické podobě, kde jsme schopni prohledat všechny poznámky zaráz a najít tak to, co právě hledáme.
  • Přístup odkudkoli - pravidlo cloudových služeb, tedy přístup k datům odkudkoli a kdykoli pomocí příslušného zařízení s nainstalovanou aplikací (případně internetovým prohlížečem) se aplikuje i na tuto oblast. Pokud se nám tedy rozbije telefon nebo jej necháme doma, dostaneme se ke stejným datům z tabletu nebo počítače.
  • Není potřeba omezovat se jen na text - jelikož jde obvykle o propracovanou aplikaci (pro jakékoli zařízení), máme možnost k poznámkám přikládat soubory, obrázky, fotografie, zvukové nahrávky a další (dle možností dané služby).
  • Sdílení poznámek - s poznámkami nemusíme nutně pracovat pouze my. Některé poznámkové bloky můžeme nasdílet třeba s rodinnými příslušníky, takže naše drahá polovička nám může tímto způsobem zadat např. seznam věcí, které máme po cestě z práce koupit. My už se pak ovšem nemůžeme vymlouvat na to, že jsme zapomněli doma nákupní lístek.
  • S poznámkami lze dále pracovat a upravovat je - jedna z klíčových výhod elektronického vedení informací. Napsaný text můžeme přepsat, smazat, nahradit jiným nebo provést úpravy, to vše bez nutnosti mazat, přepisovat, přeškrtávat či vytrhávat papíry z bloku.
  • Organizace informací - přidání nové podkategorie nebo sekce je zde velmi jednoduché. Stejně tak lze s informacemi různě manipulovat, přejmenovávat kategorie aktuální situaci, prostě vše, na co jsme zvyklí.
  • Bezpečnost - poznámky v cloudu nelze jen tak ztratit na ulici. Přístup k informacím je zabezpečen heslem, provozovatel daných služeb ve většině případů data zálohuje (nebo to můžeme dělat sami) a často bývá k dispozici nějaká forma šifrování nebo dalšího zabezpečení. Šifrovat papírový deníček by šel pravděpodobně celkem obtížně.

Teď si možná říkáte, kde jsou vlastně ty nevýhody, když je základních výhod ukládání poznámek do cloudu takové množství. Pravda, nevýhod je méně, ale o to více je na ně kladen důraz při porovnávání.
  • Nutnost připojení k internetu - klasická podmínka, bez které by celá služba moc dobře nepracovala. K přístupu by sice mohlo stačit pracovat s daty offline, pro jakékoli úpravy nebo stažení aktuální verze dat (poznámek) je již ovšem připojení potřeba. Na druhou stranu, naprostá většina lidí, kteří vlastní chytré telefony, připojení k internetu v tomto zařízení mají.
  • Zvyk - může to znít úsměvně, ale je to dost možná hlavní důvod, proč stále většina lidí používá papírové deníčky a tuto formu psaní poznámek všeobecně. Málokdo si rád zvyká na něco nového, navíc k psaní poznámek na papír byla většina z nás vedena již od základní školy. Teď najednou bychom měli začít psát poznámky jinak.




Na druhou stranu, bez inovací a nových postupů k provádění dnes standardních úkonů, jako například psaní poznámek, bychom příslušný vývoj pozastavili, případně dokonce degradovali úplně, protože dřív nebo později by se určitě našel někdo, kdo by dospěl k závěru, že jednodušší, než psát poznámky, je žádné poznámky jednoduše nedělat.

Touto cestou my se ale vydat nechceme, proto se nyní společně podíváme na to, jaké vlastně máme u poznámkových aplikací možnosti a na co se při výběru toho správného řešení zaměřit.
reklama