reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled headsetů pro virtuální a rozšířenou realitu

8.2.2016, Jan Pánek, článek
Přehled headsetů pro virtuální a rozšířenou realitu
V tomto článku přinášíme informace o headsetech virtuální a rozšířené reality. V úvodu je průvodce, abyste se v tomto světě dokázali bez problémů vyznat. Doplněno o Fove VR, Zeiss VR One, Razer OSVR a informace o Oculusu Rift a HTC Vive.
Vůbec prvním přístrojem, který by si zasloužil přídomek "AR", byly Google Glass. V modernějším pojetí pojmu rozšířená realita si představujeme trochu jiné zařízení, ale jistá míra interakce se objevila i zde.





Google Glass obsahují nejen speciální hranol, jenž promítá obraz, ale i kompletní hardware, který zahrnuje: procesor Texas Instruments OMAP 4430, dvě jádra na 1.2 GHz; 682 MB RAM; úložiště 16 GB; Bluetooth; WiFi; 5Mpx kameru s maximálním rozlišením videa 720p a zobrazovací zařízení s předpokládaným rozlišením 640×360. Ke snímání pohybu slouží 3osý akcelerometr, 3osý gyroskop a 3osý magnetometr, dále senzor přiblížení a snímač okolního světla.

Interakce s Google Glass nebyla jen na úrovni obrazu, ale i na úrovni zvuku - fungovaly podobné příkazy jako ve vyhledávání Google na mobilních telefonech. Brýle měly různé funkce jako touchpad na boční straně nebo uměly rozpoznávat různá gesta.


Google Glass


Nejdříve to vypadalo na revoluci, ale teď už se o nich skoro ani nemluví. Všechny skandály vyšuměly, a když se Google Glass dostaly do prodeje, už nebyly horkou novinkou, spíše se čeká na to, že Google představí novou generaci, která nabídne nové a zajímavější funkce.


Google Glass budou mít nejspíše nástupce


Google pracuje na nové verzi nepříliš populárních Google Glass. Byl totiž patentován systém, který se velmi podobá HoloLens. Google přišel s technologií, jež umožní promítat 3D objekty přímo do reálného světa.
reklama