reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled headsetů pro virtuální a rozšířenou realitu

8.2.2016, Jan Pánek, článek
Přehled headsetů pro virtuální a rozšířenou realitu
V tomto článku přinášíme informace o headsetech virtuální a rozšířené reality. V úvodu je průvodce, abyste se v tomto světě dokázali bez problémů vyznat. Doplněno o Fove VR, Zeiss VR One, Razer OSVR a informace o Oculusu Rift a HTC Vive.
V lednu roku 2015 přišlo nečekané zemětřesení. Microsoft představil HoloLens, přístroj pro rozšířenou realitu. Co od zařízení můžeme očekávat?

V první řadě je důležité říct, že se brýle nemusí připojit k počítači, protože disponují samostatným výpočetním výkonem, jenž je podle Microsoftu na úrovni notebooků, ale má zároveň pasivní chlazení. Microsoft dále nezmiňuje snad žádné specifikace brýlí, nicméně i tak se objevily zajímavé informace.

Bližší pohled na hardware ústy Microsoftu


Specifikace


Jaké jsou tedy specifikace? Uvnitř zařízení nejspíše tiká procesor Cherry Trail, který nabídne několik zajímavých vychytávek, které by Microsoft mohl použít. První z nich je bezdrátové nabíjení, i když zatím nebylo viděno žádné místo, kde by bylo umístěno. Výdrž odhaduje Microsoft na 5,5 hodiny. Další možností je, že Microsoft využije možnosti WiDi, tedy streamování obrazu i mimo headset.

Technologii, kterou Microsoft jistě využívá, je RealSense aneb technologie umožňující rozpoznávání gest. To už se ale dostáváme k samotnému ovládání.

Na něm si dal Microsoft obzvláště záležet, protože fungují nejen gesta, ale i ovládání hlasem. Gesta ale plně nahradí různé ovladače, což neumí ani žádný headset pro VR. Když se podíváte na nějaké video s HoloLens, můžete si všimnout, že uživatel ke komunikaci s zařízením nejčastěji používá gesta - ani se nemusí objektu (byť virtuálně) dotknout.


Konstrukce HoloLens


Tohoto Microsoft dosáhl i využitím zkušeností z vývoje Kinectu. Pokud si HoloLens pořádně prohlídnete, objevíte dva snímače na každé straně zařízení, dále jeden nahoře a dole další dva. Všechny nebudou snímat obraz, některé budou zřejmě infračervené senzory, které pomohou vnímat hloubku.

Dále se dá očekávat, že pod kapotou bude kupa senzorů, které budou sledovat pohyb - kamery pro tento účel nejsou nejpřesnější, ale hlavně jsou příliš pomalé.


Microsoft zatím nic neodhalil ohledně zobrazovače, speciálních holografických čoček, přes které se uživatel dívá na displej, jeho rozlišení bychom mohli pouze hádat. S ním je navíc spojený problém, má totiž malý zorný úhel pohledu - malý obdélník uprostřed výhledu - podle odhadů je zorné pole pouze 30°×17,5°. Bohužel jde o problém celé technologie, takže jeho odstranění bude nejspíše trvat pár let.

Nejzásadnějším aspektem HoloLens budou aplikace, které umožní používat rozšířenou realitu. Kromě očekávaného Skypu a spojení s Xboxem bychom se mohli dočkat spojení s Netflixem, což zaručí dávku filmů, které by mohly být promítnuty na zeď. Dále se očekávají vizualizované předpovědi počasí.



HoloLens zezadu


Pochopitelně se nezapomnělo ani na hry. Kromě Minecraftu, který Microsoft koupil hlavně pro účely propojení s HoloLens, jsou ve vývoji i další zajímavé hry jako HoloPets, což bude nejspíše simulace domácího mazlíčka.


Project X-Ray


Microsoft odhalil i novou hru, Project X-Ray. Na ní demonstruje schopnosti HoloLens. Například možnost vytvořit virtuální zbraň, která se pohybuje společně s rukou a podobně. Více je možné zhlédnout na přiloženém videu.



Dostupnost a cena


Pokud jste čekali, že s Windows 10 přijde na trh i HoloLens, Microsoft vás již zklamal. Široká veřejnost ale očekávala, že se nového AR headsetu dočkáme na začátku roku 2016 spolu s dalšími headsety pro VR.

Microsoft sice oznámil, že na začátku roku 2016 (Q1) HoloLens přijdou, ale pouze ve vývojářské verzi. Ta bude dostupná za částku 3000 dolarů, což je v přepočtu 73 000 Kč bez DPH, což je opravdu hodně, ale jedná se o svého druhu jedinečný přístroj. Žádné oficiální informace o ceně nebo dostupnosti nejsou známy.
reklama