reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled headsetů pro virtuální a rozšířenou realitu

8.2.2016, Jan Pánek, článek
Přehled headsetů pro virtuální a rozšířenou realitu
V tomto článku přinášíme informace o headsetech virtuální a rozšířené reality. V úvodu je průvodce, abyste se v tomto světě dokázali bez problémů vyznat. Doplněno o Fove VR, Zeiss VR One, Razer OSVR a informace o Oculusu Rift a HTC Vive.
Project Morpheus je kódové označení pro VR headset od Sony. Nejedná se o finální jméno, takže se zanedlouho můžeme dočkat přejmenování. Očekává se, že se tak stane, až budeme blíže oficiálnímu startu prodeje zařízení.

Sony se v dnešní době už vůbec nepodílí na prodejích počítačů nebo notebooků, Vaio již prodalo. Project Morpheus bude spolupracovat pouze se Sony PlayStation 4, což má své výhody i nevýhody.




Project Morpheus cílí i na design (zdroj: Sony Project Morpheus)


První z nevýhod je zcela zřejmá - konzole z roku 2013 nedodá VR headsetu dost výkonu, vždyť na jiné headsety tak tak stačí dnešní high-endové grafické karty. Z tohoto úhlu pohledu musí Sony učinit několik důležitých kroků, aby mohlo poskytnout dobrý zážitek i majitelům konzolí PS4.

První krok Sony je jasný, softwarová optimalizace. Druhý krok není zřejmý, ale je pravděpodobně nevyhnutelný. Sony plánuje, že ke svému headsetu připojí malou krabičku, v které bude ukryt pomocný procesor, jenž zajistí další výpočty, na které by již starší hardware PS4 nestačil.

Co tedy tento headset umí? V první řadě dokáže snímat pohyb hlavy 1000× za jednu sekundu, což zaručí naprosto plynulý pohyb. Nejedná se jen o rychlost, ale i o přesnost - obraz se nesmí pohnout více než hlava, aby bylo vše realistické.

Jak se očekává, Project Morpheus bude umět zobrazit 360° prostředí, v němž je důležité chodit a ovládat ho. Proto budou k dispozici i gamepady Dualshock, které v sobě mají zabudované akcelerometry, jež snímají pohyb. Díky tomu si uživatel uvidí na vlastní ruce nebo bude moct hýbat se zbraní.


project Morpheus

Na těle má celkem 9 LED diod (zdroj: Sony Project Morpheus)


Dále bude k dispozici i PlayStation Move, což je obdoba Microsoft Kinectu. To znamená, že umí snímat, co se před ním děje, takže zaznamená gesta, která hráč, resp. uživatel headsetu provede.


Specifikace


Project Morpheus disponuje jedním velkým displejem, jenž má velikost 5,7" a Full HD rozlišení (1920×1080 px). Aby mohl využívat stereoskopického efektu, musí tuto obrazovku rozdělit na dvě shodné části o rozlišení 960×1080 px. To znamená celkovou jemnost 387 ppi, což by mělo dostačovat k tomu, aby byl obraz dostatečně ostrý. Spekuluje se, že finální rozlišení bude 2560×1440 (1280×1140 pro každé oko), otázkou zůstává, jak by PS4 takové rozlišení zvládl. FOV se zastavilo na 100°.

Panel je typu OLED, což zaručí kvalitní podání barev. Hlavní výhody ale budou při hraní v noci, protože technologie OLED má nekonečný kontrast. To by mělo zamezit zbytečné bolesti očí, kterou by mohly trpět z LED podsvícení.

Ukázka Projectu Morpheus přímo od Sony


Další důležitá vlastnost je obnovovací frekvence, jež by měla být 120 Hz. To by měla být dostatečná hodnota pro plynulé hraní. Headset bude snímat přesnou pozici hlavy až 1000× za vteřinu v kombinaci s PlayStation camera.


Hry


Na rozdíl od dalších headsetů, tento bude mít hry vyloženě ušité na míru. To bude znamenat počáteční nedostatek her, ale na druhou stranu zde budou potřeba hodně velké optimalizace.

Zajímavé je, že velké množství her bude mít kratší hrací dobu, než na jakou jsme u PS4 zvyklí. Už na E3 2015 se objevily první hry. Nejde jen o singleplayer, jak bychom na začátku očekávali, ale výrobci se pustili i do multiplayerových titulů 3 vs 3. Herních titulů samozřejmě bude přibývat a dočkáme se všech možných žánrů.


Dostupnost a cena


Dostupnost se plánuje na začátek roku 2016, cena zatím není známa, ale spekuluje se, že ji Sony nepřestřelí, aby nalákalo co nejvíce uživatelů. Objevil se i únik informací, který hovoří o tom, že cena bude asi 12 500 i s DPH.
reklama