reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled headsetů pro virtuální a rozšířenou realitu

8.2.2016, Jan Pánek, článek
Přehled headsetů pro virtuální a rozšířenou realitu
V tomto článku přinášíme informace o headsetech virtuální a rozšířené reality. V úvodu je průvodce, abyste se v tomto světě dokázali bez problémů vyznat. Doplněno o Fove VR, Zeiss VR One, Razer OSVR a informace o Oculusu Rift a HTC Vive.
Samsung měl velmi podobnou myšlenku jako Google, ale protože na rozdíl od Googlu vyrábí vlastní telefony, omezil použití Gear VR jen na ně, a to ještě jen na některé modely.

Prvním podporovaným telefonem byl Galaxy Note 4. Důvody byly poměrně jasné, telefon nabídl 2K rozlišení, což má pro účely VR headsetu smysl, také velikost displeje Notu 4 více odpovídala velikostí displejů ostatních headsetů, kterou tou dobou byly ve vývoji (např. Project Morpheus má taky 5,7"). Nově jsou podporovány i Samsung Galaxy S6 a S6 Egde.

To je ale jeden z problémů, který Gear VR má. Pokud si jej chcete pořídit, musíte si koupit high-endový telefon od Samsungu a k tomu si za necelých 7000 Kč dokoupit headset, který umožní přichytit telefon na hlavu. To se ale dostáváme na cenu za hranicí 20 000 Kč. Předpokládá se, že za podobou cenu si bude moct většina uživatelů vylepšit počítač a koupit k němu VR headset.


Specifikace Samsung GearVR


Specifikace


Na druhou stranu je fér přiznat, že příslušenství Gear VR není jen krabička, jak tomu je v případě Googlu. Jeho rozměry jsou (Š×V×H) 198×90×116 mm a kromě pohodlnějšího upevnění na hlavu než u CardBoard se můžeme dočkat i zajímavých funkcí.

Je logické, že když telefon budeme mít před očima, nebudeme jej moct ovládat skrze displej. Tento problém Samsung vyřešil velmi elegantně - umístil TouchPad na boční stranu Gear VR a k tomu ještě přidal tlačítko "Zpět", tímto způsobem by mělo být zajištěno pohodlné ovládání.

Nezapomnělo se ani na kolébku ovladače hlasitosti, nicméně sluchátka chybí. Sice není problém použít vlastní, minimálně k Notu 4 či dalším vlajkovým lodím jsou nějaká v balení, ale konkurence (mimo CardBoard) má tyto věci vychytané.


GearVR zepředu


Gear VR není jen pouhým stojánkem na mobil, to dokazují i senzory, které mají pomoct telefonu, který taktéž senzory obsahuje, zpřesnit výpočty pohybu hlavy a tím zjemnit pohyby obrazu. V zařízení je akcelerometr, gyroskop, magnetometr a senzor přiblížení.

Zásadní výhodou oproti CardBoard může být ostření, které je umožněno kolečkem na horní straně headsetu.

V případě Gear VR samozřejmě není možné napsat bližší specifikace, ty záleží na telefonu. Dá se očekávat, že podporovány budou telefony s 2K displejem a procesorem Exynos 7420 a výše. Avšak jeden parametr bude daný - FOV se zastaví na 96°, což je podprůměrná hodnota na VR headset.





Ovládat se telefon nebude jen díky TouchPadu, s tím by se hry nedaly hrát. K dispozici bude Samsung Gamepad, což je zatím ale jediný ovladač, který je k dispozici. Oproti ovladači Oculus Touch vypadá gamepad jako z doby železné.

Zajímavé je, že Samsung na Gear VR spolupracuje s Oculusem, který vyvíjí Rift, podle obou firem si ale přístroje "nelezou do zelí", protože každý osloví úplně jinou skupinu zákazníků.


Samsung GearVR "lite"


Samsung představil novou verzi svého headsetu, který ke svému životu potřebuje chytrý telefon. Tento koncept ale neslavil příliš úspěch, protože k tomu, aby fungoval, musel uživatel vlastnit telefon od Samsungu s rozlišením QHD. To jsou ale jen telefony té nejvyšší třídy, za něž si Samsung účtuje velké peníze. K tomu se musela připočítat ještě cena samotného headsetu - téměř 7000 Kč s DPH v ČR.

Proto Samsung představil "lite" verzi headsetu GearVR. Ta se vyznačuje především zjednodušením, zmizelo velké množství prvků, které obsahoval minulý model. Tím se sníží i váha, jež bude 78 % minulé hmotnosti.

Vylepšení se dočkal i touchpad, který slouží k ovládání telefonu (ke kterému pochopitelně nemáme přístup, jelikož ho máme na obličeji). Měla by se zlepšit ovladatelnost a ergonomie.


Dostupnost a cena


Gear VR není oficiálně na českém trhu (a zřejmě ani nebude), avšak lze jej sehnat za cenu pod 6 000 Kč.
 
Cena nižší verze GearVR klesla o více než polovinu - na 99 dolarů, ale v tuzemsku se cena zastavila až u 3 500 Kč, což je více než oproti zahraničí. Nicméně se jedná o oficiální distribuci.
reklama