reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled předních výrobců Blu-ray mechanik

14.10.2008, Michal Koláček, článek
Přehled předních výrobců Blu-ray mechanik
V dnešním článku jsme připravili přehled předních výrobců Blu-ray mechanik pro desktop PC, jenž vám pomůže ke snadnější orientaci na trhu a ulehčí rozhodování při koupi. Výčet zahrnuje informace o značkách a aktuální nabídce v dané oblasti.
V rámci tematické přílohy Široko-modrý svět jsme pro účely tohoto stručného přehledu zpracovali výrobce zvučného jména v kategorii optických mechanik s důrazem na technologii Blu-ray a platformu desktop PC. Hned v úvodu je třeba poznamenat, že jsem pro výběr neuvažoval společnost Panasonic. Její modely LF-PB271JD SW-5583-C, LF-MB121JD SW-5582-C (odkaz na naši recenzi) a SW-4583-C (čtení) jsou na oficiálních stránkách zařazeny do skupiny OEM produktů. Jen doplním, že se jedná o obchodní termín, jenž označuje výrobek vytvořený jedním výrobcem pro jinou firmu, která jej následně prodává pod svou vlastní obchodní značkou. Podařilo se mi dohledat ještě mechaniku LF-PB371JD SW-5584-C. Ovšem v českých obchodech je bohužel nenajdeme.

Každou společnost si představíme zvlášť společně se stručným popisem její aktuální nabídky v uvažované oblasti. Dále bude u každé její logo, odkaz na oficiální stránky a relevantní recenze i aktuality nacházející se na Světu hardware. Kompletní technická specifikace (podporovaná rychlost, média atp.) daného produktu bude k dispozici prostřednictvím odkazu na stránky výrobce. Konkrétně se podíváme na tyto (řazeno abecedně):

Výrobci Blu-ray mechanik (desktop PC):
  • Asus
  • Lite-On
  • LG Electronics
  • Pioneer
  • Plextor
  • Sony NEC OPTIARC



Výrobce:Asus
Odkaz na výrobce: http://www.asus.com
Další informace:naše články
AsusTek Computer Inc., jak zní její celý název, je společnost, jež se několik let zabývá výrobou počítačových komponent. periferií a příslušenství. Mimo to vyrábí vlastní počítače a notebooky. Patří bezesporu mezi největší výrobce základních desek a také grafických karet. Orientuje se na technologie a je dobře známá svými vysoce kvalitními a pokrokovými výrobky,

Jediným zástupcem je combo Blu-ray BC-1205PT. Na webu asus.cz jsem bohužel nenašel její specifikaci (dostupná z asus.com zde), ale na pultech českých obchodů se nachází. Je mimo jiné schopna číst Blu-ray disky (5×), a to jak lisovaná (ROM), tak vypalovaná (R/RE). Používá dvojici čoček, a to zvlášť pro CD/DVD a Blu-ray. Dále dovoluje zapisovat na média CD a DVD včetně DVD-RAM. Standardní DVD a CD zvládá běžnými rychlostmi číst (12× DVD-ROM, 32× CD-ROM), zapisovat (12× DVD±R, 6× DVD+RW, 6× DVD-RW, 4× DVD±R DL, 24× CD-R, 24× CD-RW) i přepisovat. Nechybí jí podpora dvouvrstvých disků ani čtení, přepisu a zápisu na DVD-RAM (5×). Nabízí rozhraní Serial ATA a vyrovnávací paměť o kapacitě 4 MB. Nabízena je jako retail (s veškerým potřebným příslušenstvím). Cena je 3 840 Kč.


- Asus combo BC-1205PT -

Jako alternativu k dnes již "mrtvému" formátu HD DVD nabízí Asus model s označením HR-0205T, ale ten není předmětem tohoto článku.




Výrobce:Lite-On
Odkaz na výrobce: http://www.liteonit.eu
Další informace:naše články
Druhá v pořadí je společnost Lite-On tvořená několika divizemi. Ta první se zabývá výrobou výhradně OEM (Original Equipment Manufacturer) komponentů pro výrobce počítačů, konkrétně se jedná o počítačové skříně, LCD monitory, základní desky, síťová zařízení, klávesnice a napájecí zdroje. Další z nich nazvaná Phillips & Lite-On Digital Solutions se zabývá výrobou optických mechanik. Ta v první polovině roku 2006 pohltila i optické mechaniky BenQ. Respektive společně utvořili strategickou alianci, která tak spojovala dva přední hráče v daném oboru a jejím úkolem bylo rozšířit celkovou konkurenceschopnost tchajwanského sektoru v oblasti ukládání dat.

Interní BD-ROM mechanika DH-4O1S (kompletní specifikace výrobce) je určená pro rozhraní Serial ATA a obsahuje vyrovnávací paměť o kapacitě 8 MB. Zvládá číst (4×) lisovaná (ROM) i vypalovaná (R/RE a R/RE DL) média Blu-ray. Tím se skvěle hodí pro přehrávání High-Definition video titulů ve vysokém rozlišení. Samozřejmě si bez větších problémů poradí i se staršími DVD a CD médii (12× DVD±R, 8× DVD±R DL, 8× DVD±RW). Přední čelo je v černé a stříbrné variantě, nabízena je jako retail i bulk. Cena se pohybuje okolo 2 690 Kč.


- Interní BD-ROM Lite-On DH-4O1S -

Jako výše uvedená mechanika i tato s označením DH-4B1S (kompletní specifikace výrobce) si umí poradit s disky BD-ROM (4× čtení), BD-R (4× zápis) a BD-RE (2× přepis), navíc podporuje zápis na Blu-ray, DVD a CD média (12× zápis DVD±R, 8× přepis DVD+RW, 6× přepis DVD-RW, 40× zápis CD-R, 24× přepis CD-RW). Tím se hodí pro zálohování velkých objemů dat nebo lze využít pro přehrávání obsahu v High-Definition rozlišení. Podpora disků velikosti 12 a 8 cm je zajištěna. Cena se pohybuje kolem 5 610 Kč.


- Interní BD-RE Lite-On DH-4B1S -

Druhým zástupcem interních BD-RE zařízení od společnosti Lite-On je LH-2B1S (kompletní specifikace výrobce). Jeho cena je 6 620 Kč a provedení bulk. Liší se od předchozí především poloviční dobou zápisu a čtení. Údaje platí pro technologii Blu-ray (2× čtení BD-ROM, 2× zápis BD-R). Rychlosti DVD a CD jsou následující: 12× zápis DVD±R, 8× přepis DVD+RW, 6× přepis DVD-RW, 32× zápis CD-R, 24× přepis CD-RW).


- Interní BD-RE Lite-On LH-2B1S -

Jako externí model uvádím DX-4O1S (kompletní specifikace výrobce), jenž je vyveden v designově moderním provedení a k počítači se připojuje pomocí rozhraní USB 2.0. Dovoluje čtení BD-ROM, BD-RE (DL), BD-R (DL) a samozřejmostí je podpora i běžných DVD a CD médií, a to i dvouvrstvých (4× BD-ROM/RE (DL)/R (DL), 12× DVD±R, 8× DVD±RW, 8× DVD±R DL). Velikost vyrovnávací paměti je 8 MB a je v provedení retail. Dá se pořídit za slušných 3 420 Kč.


- Externí BD-ROM Lite-On DX-4O1S -





Výrobce:LG Electronics
Odkaz na výrobce: http://cz.lge.com
Další informace:naše články
S hlavním sídlem v Youngdungpo-gu Soulu v Koreii vám představuji LG Electronics. Jedná se o společnost s vedoucím světovým postavením v oblasti spotřební elektroniky, domácích spotřebičů a mobilních komunikací. Skládá ze 4 obchodních divizí - Mobile Communications, Digital Appliances, Digital Displays a Digital Media. Navíc je největším světovým výrobcem mobilních telefonů CDMA/GSM, klimatizačních jednotek, praček s předním plněním, optických pamětí, DVD přehrávačů, plochých televizorů a systémů domácích kin.

Na externí provedení navážu u LG zařízením BE06LU10 (úplná specifikace výrobce). Jde o multiformátovou Blu-ray mechaniku dodávanou v retail balení. To znamená, že je podporováno široké spektrum médií. Konkrétně dovoluje zapsat na BD-R (6×) a BD-RE (2×), DVD±R (16×), DVD+RW (8×), DVD-RW (6×) a DVD-RAM (5×) a samozřejmě také na CD-R (40×) a CD-RW (24×). V otázce čtení je oproti klasickým diskům BD-ROM SL (6×), BD-ROM DL (2×), BD-RE (2×), BD-R (6×), DVD a CD zahrnuta podpora HD DVD-ROM (3×) a HD DVD-Video (3×). Disponuje rozhraním USB 2.0, jímž se také připojuje k počítači. Cena je 6 810 Kč.


- LG BE06LU10 -

Kolem níže vyobrazeného modelu GBW-H10N (kompletní specifikace výrobce) panují z mé strany trochu obavy. Oficiální stránky cz.lge.com ho běžně uvádějí, po bližším vyhledání pomocí strýčka Googla jsem ho v obchodech moc nepozoroval. Každopádně se mohla pochlubit nejenom podporou Blu-ray formátu (BD-ROM, BD-R a BD-RE), ale zvládá i klasická CD a DVD včetně čtení a zápisu na DVD-RAM (5×). V druhé polovině roku 2006 se jednalo o nejrychlejší Blu-ray vypalovací jednotku. Disponuje rozhraním ATAPI (PATA) a prodávána byla v provedení retail. Vyrovnávací paměť pro CD/DVD činí 2 MB, pro BD 4 MB. Její cenu se mi nepodařilo vypátrat.


- LG GBW-H10N -

Už jen slovně bych se zmínil o dostupných zařízeních s označením GGC-H20L (typ BD-ROM a její specifikace) a GGW-H20L (typ BD-RE a její specifikace). První slouží především jako DVD vypalovací mechanika s podporou čtení BD-ROM (6x), BD-RE (2x) a BD-R disků. Stejně jako v případě LG BE06LU10 zvládá HD DVD-ROM a HD DVD-Video (3x). Rozdíl je v podpoře zápisu u druhé jmenované. Ta si poradí s médii typu BD-R (min 4x) a BD-RE (2x). V otázce čtení a zápisu běžných DVD a CD je u obou situace stejná. Zvládají téměř vše. Vzájemná podobnost je zřejmá, protože obě nabízejí rozhraní Serial ATA a velikost vyrovnávací paměti 2 MB. Cena GGC-H20L je 3 370 Kč a GGW-H20L 5 300 Kč. Na stránkách českých e-shopů jsou k dostání v retail baleních.




Výrobce:Pioneer
Odkaz na výrobce: www.pioneerelectronics.com
Další informace:naše články
Za následující společností stojí chlapík z Japonska jménem Nozomu Matsumoto. Ten našel své zalíbení v oblasti audiotechniky a jeho snahou bylo se o své poznatky vždy dělit s ostatními. Své nadšení podporoval ve své malé opravně, kde se zabýval konstrukcí a opravou audio součástek. Postupem času se vypracoval a stala se z něj světově uznávaná postava v oblasti audio a video techniky pro domácí a firemní využití. Produkty nesoucí značku Pioneer spadají do kategorie domácí zábavy (televize, monitory, projektory, Blue-ray, DVD a CD přehrávače, systémy domácího kina nebo třeba sluchátka), A/V techniky pro automobilový svět (reproduktory, subwoofery, zdroje atp.), systému navigace a do specifického segmentu s názvem PRO Dj (mixážní pulty, duální CD přehrávače, speciální programové vybavení a příslušenství pro Disc Jockeys).

Prvním zástupcem od Pioneeru je vypalovačka BDR-202 (kompletní specifikace výrobce). K sehnání je v černém a bílém bulk provedení. Disponuje rozhraním Serial ATA a vyrovnávací pamětí o kapacitě 4 MB. Zapisuje na jednovrstvé BD-R (4x), BD-RE (2x), DVD±R (12x), DVD±RW (6x), CD-R (24x) a CD-RW (24x) disky. Z dvouvrstvých umí DVD±R (4x). Přehrát zvládá Blu-ray, DVD i CD. Podpora médií 12 a 8 cm je zde samozřejmostí. Seženete ji za 5 340 Kč.


- Pioneer BDR-202 -

Druhým kouskem je zařízení typu BD-ROM s označením BDC-202 (úplná specifikace výrobce). Tvarově i vzhledově se jedná o totožný kus jako BDR-202. Černé i bílé provedení je běžně dostupné, a to jako bulk i retail balení. Odlišností je to, že zde není podpora zápisu na Blu-ray média. Navíc však zvládá číst dvouvrstvá BD-R/RE média (2x). Nabízí rozhraní SATA s vyrovnávací pamětí o kapacitě 4 MB. V obchodech je za příjemnou cenu 2 680 Kč.


- Pioneer BDC-202 -

Slovně bych se zmínil o modelu BDC-2202 (kompletní specifikace výrobce), který se nachází na oficiálních stránkách Pioneeru, avšak v českých obchodech jsem ho nenašel (pouze zahraničí). Jde o SATA combo Blu-ray/DVD/CD mechaniku v retail balení. Zvládá pouze číst jednovrstvé BD-ROM, BD-R a BD-RE média (5×), ty dvouvrstvé pak s nižší rychlostí (2×). Běžná DVD a CD umí nejen číst, ale je na ně umožněno také zapisovat.




Výrobce:Plextor
Odkaz na výrobce: http://www.plextor-europe.com
Další informace:naše články
Původní společnost TEXEL Corporation obchodující s hudebním vybavením se sídlem v Tokyu byla v roce 1993 přejmenována na Plextor. Odtud tedy tento název. Po odchodu Yamahy ze scény CD mechanik byl Plextor označován společně s dalšími jako přední výrobce mechanik pro čtení optických médií. Dále zasahuje i do oblastí pružných (FDD) a pevných disků v podobě přenosných a NAS zařízení.

Světlo světa spatřily dvě mechaniky od Plextoru s označením PX-B920SA (technická specifikace výrobce) a PX-B300SA (technická specifikace výrobce). Nabízejí funkci LightScribe, obě používají rozhraní Serial ATA a stejné je to i v případě vyrovnávací paměti, která činí 4 MB. Model PX-B300SA zvládá číst BD-ROM rychlostí 6x, HD-DVD jen 3x, čtení a vypalování DVD+R/-R rychlostí 16x, dvouvrstvé DVD+R/-R 4x, DVD-RW 6x a DVD-RAM až rychlostí 5x. Poradí si samozřejmě i s CD médii, a to při rychlostech 40x (CD-R) a 24x (CD-RW). Dražší model PX-B920SA navíc zvládne i Blu-ray vypalovat rychlostí 4x v případě BD-R (i dvouvrstvé) a 2x rychlostí na přepisovatelný disk BD-RE. V prodeji na českých e-shopech jsem je bohužel neviděl.


- BD-RE Plextor PX-B920SA (vlevo) a BD-ROM Plextor PX-B300SA (vpravo) -

Níže znázorněné BD-RE zařízení PX-B900A (úplná specifikace výrobce) jsem u nás také nenašel v prodeji. Jak vyplývá z označení, umí provést čtení/přepis/zápis na Blu-ray média (2x). Poradí si i s disky typu DVD/CD. Rychlost zápisu/přepisu je až 8x (DVD) respektive 16x u čtení. V případě CD je čtení/zápis až 24x a přepis o něco nižší. Cena v době uvedení byla velmi vysoká. Kapacita vyrovnávací paměti je 8 MB a použité rozhraní je ATAPI (PATA).


- BD-RE Plextor PX-B900A -





Výrobce:Sony NEC OPTIARC
Odkaz na výrobce: http://www.sonynec-optiarc.com
Další informace:naše články o Sony
naše články o NECu
naše články o Optiarc
Psal se 3. duben roku 2006, v němž si společnosti NEC a Sony založily společný podnik nebo-li joint-venture s názvem Sony NEC Optiarc. Důvod? Výroba, prodej a zejména vývoj optických mechanik. Ovšem před pár dny přišla Sony se zprávou, že se s NECem dohodla a odkoupí její 45% podíl v Sony NEC Optiarc. Tím se z podstatné části stane vlastnictvím Sony group a svůj název změní na Sony Optiarc. Dle dostupných informací se i nadále hodlá věnovat vývoji v dané oblasti. Celý kolotoč změn však stále čeká na schválení příslušných orgánů. Pokud bych se měl vyjádřit k Sony, jde o japonskou společnost, jež představuje špičku mezi mediálními korporacemi. Jedná se o předního výrobce elektroniky, videa, komunikačních přístrojů, video her a produktů spadajících do IT.

Jako první výrobce uvádí Blu-ray combo model s označením BC-5100S (specifikace od výrobce). Dohledat jej na českých stránkách se vám nejspíše nepodaří. Dle specifikace výrobce je k dostání ve třech barevných verzích (černá, světle šedá a stříbrná). Zvládá číst BD média rychlostí 5x, DVD 12x a CD 32x. Zápis vám dovolí provést rychlostí až 12x na DVD+/-R (na dvouvrstvé médium 4x), DVD+/-RW 6x, DVD-RAM 5x a CD-R, CD-RW až 24x. Velikost bufferu je 4 MB a použité rozhraní je Serial ATA.


- BD-ROM Optiarc BC-5100S -

V případě BR-5100S (kompletní specifikace výrobce) je situace pro obyčejného zákazníka příznivější, protože u nás k dostání je a celkem i za příjemné peníze (2 610 Kč). Je stejně jako výše uvedená dostupná ve třech barevných verzích (černá, světle šedá a stříbrná). Disponuje rozhraním Serial ATA a cache 4 MB. Rychlost čtení je pro BD 2x, DVD 8x a CD 24x.


- BD-ROM Optiarc BR-5100S -

V rámci aktualit na našem serveru jste se mohli dále dočíst o následujících modelech: Sony BWU-100A, Sony BWU-200S a Sony BDU-X10S alias BDU-810S (rychlost čtení 2x BD, 8x DVD a 24x CD). BD-RE Sony NEC Optiarc BD-M100A je dalším kouskem pro zápis médií formátu Blu-ray s kapacitou 25 a 50 GB rychlostí 2x (BD-ROM/R/RE). Podpora DVD, DVD-RAM i CD je zajištěna. Velikost cache je 8 MB, nabízí rozhraní PATA.
reklama