reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehrávač WinAmp po letech končí

22.11.2013, Jan Vítek, aktualita
Přehrávač WinAmp po letech končí
Pokud jste zažili na konci devadesátých let nástup formátu MP3 na PC, pravděpodobně jste k jejich přehrávání využívali tehdy nejznámnější přehrávač - WinAmp. Od té doby se ale mnohé změnilo, především v distribuci hudby.
Konec přehrávače WinAmp vyvíjeného firmou Nullsoft nastane 20. prosince, přičemž konec je to definitivní. Stáhnut bude dokonce i ze stránek, takže již nebude ani k dispozici jeho poslední verze ke stažení, ale krom oficiálního zdroje tu samozřejmě budou i jiné.





Co tedy zapříčinilo zánik jednoho z nejznámějších hudebních přehrávačů? Pochopitelně konkurence, a tedy konkrétně iTunes, Spotify a další služby, které dokázaly nakonec nabídnout víc. Nicméně WinAmp měl možnost stát se úspěšným přehrávačem. V roce 2002 byl Nullsoft odkoupen společností AOL za 80 milionů dolaru, ovšem už od příštího roku začala jeho popularita klesat, neboť nastoupil Apple a jeho iTunes. Nullsoft přišel i s přehrávači pro Mac OS nebo Android, ovšem zvlášť verze pro Macy přišla pozdě, přehrávače coby součást operačních systémů byly časem značně vylepšeny a objevila se i další konkurence jako například Foobar.

Rob Lord, jenž měl na starosti v AOL právě vývoj přehrávače WinAmp, v minulém roce řekl, že nic z toho nemuselo nastat, kdyby firma AOL ihned po akvizici Nullsoftu nenatropila řadu chyb a že z WinAmpu se mohla stát služba na úrovni iTunes. Přesnější vyjádření Lord neposkytl a mluvčí firmy AOL také nechtěl k oznámení o konci WinAmpu nic dodat. Závěr je však jasný, WinAmp bude nakonec již za několik týdnů firmou AOL pohřben.

Zdroj: Hexus.net
reklama