reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přenechá Intel vysoce výkonná iGPU firmě AMD?

22.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Přenechá Intel vysoce výkonná iGPU firmě AMD?
Intel už nějaký ten pátek zaujímá vedoucí pozici jako firma s nejvýkonnější integrovanou grafikou ve svých procesorech. Na Iris Pro nestačila ani nejvýkonnější APU, ale brzy se to může změnit.
Vypadá to totiž, že Intel se rozhodl z nových procesorů zcela stáhnout řadu Iris Pro, přičemž mluvíme o nadcházející sedmé generaci procesorů Core, čili Kaby Lake. Dle databáze serveru NotebookCheck.net nebude ani jeden Kaby Lake obsahovat integrované GPU řady Iris Pro, které disponuje vlastní pamětí eDRAM (označovaná také jako L4 cache), jež je klíčem k dosažení vysokých výkonů. Nyní server Madison přinesl zprávu, dle níž nebude grafika Iris Pro ani součástí připravované generace Coffee Lake, takže je možné, že se s ní už nesetkáme ani pak.





Intel má ve svých procesorech dvě řady integrovaných grafik, a sice základní HD Graphics a pak podstatně lepší Iris a Iris Pro. Co se týče aktuálních desktopových procesorů Skylake, ty využívají HD Graphics s označením 510 až 530 (GT1 a GT2). Ty disponují 12 nebo 24 jádry EU (Execution Unit) a s taktem 950 až 1150 MHz nabízí výkon mezi 180 až 440 GFLOPS.

Mnohem zajímavější jsou ale grafiky Intel Iris 540 a 550 (GT3e) a pak především Iris Pro 580 (GT4e). Základní Iris mají shodných 48 EU a 64 MB paměti eDRAM a liší se pouze v taktech. Poskytují tak podobný výkon 806 a 845 GFLOPS. Iris Pro 580 už má 72 EU, k tomu 128 MB eDRAM a výkon 1152 GFLOPS. Pro porovnání, grafická karta Radeon RX 460 poskytne 1953 GFLOPS, GeForce GTX 950 zase 1572 GFLOPS, takže i Iris Pro 580 nedosahuje výkonu těch nejslabších grafických karet moderní doby, ovšem je už lepší než taková GeForce GTX 750. Jenomže je tu jeden podstatný problém.

Grafiku Iris Pro 580 nenajdeme ani v jednom desktopovém procesoru. Nachází se ve čtyřech mobilních modelech a nejlevnější má u Intelu cenu 306 dolarů (Core i5-6350HQ). To znamená, že výsledné počítače nejsou vůbec levné. Desktopové Skylake také mohou nést tuto grafiku a jde o modely Core i7-6785R a Core i5-6685R či 6585R. Jenomže tyto procesory nejsou socketové, takže se také nedají koupit jinak než jako součást výsledného zařízení. Navíc nejlevnější z nich přijde na 255 USD (v obchodě by to bylo kolem 7500 Kč), zatímco nejlepší AMD A10-7890K seženeme běžně za 4000 Kč. Z toho všeho vyplývá, že grafika Iris Pro 580 jednak není mezi procesory Intelu moc rozšířená a také takové řešení přijde velice draho. Rozhodně nemá smysl si výsledné zařízení kupovat především kvůli ní, neboť daleko větší parádu udělá levnější procesor a samostatné GPU. Iris Pro se tak uplatnily především v dražších počítačích, jako jsou ty od firmy Apple.




desktopový, ale nesocketový procesor s Iris Pro


Kaby Lake a ani Coffee Lake tak pravděpodobně nedostanou grafiku Iris Pro, pouze slabší Iris, čili žádnou konfiguraci 4+4e (4 CPU jádra + GT4e). Vypadá to tak, že AMD má dobrou možnost, jak se zase dostat na výsluní procesorů vybavených výkonnými integrovanými GPU. Jde nám především o generaci Raven Ridge, což budou první 14nm APU a zde by měla posloužit spolupráce firem GlobalFoundries a Amkor na výrobě čipů s paměťmi HBM.





Je totiž velice důležité, aby budoucí APU dostala rychlé paměti, aby se odstranilo úzké hrdlo pamětí DDR3 i DDR4, což mají zajistit právě paměti HBM, jež mohou sedět na stejné procesorové destičce vedle samotného APU. Ostatně podobně to má i Intel s pamětí eDRAM.

Zdroj: Madison.com
reklama