reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přetaktovaný Ryzen 7 1800X prý překonal rekord v Cinebench R15

23.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Přetaktovaný Ryzen 7 1800X prý překonal rekord v Cinebench R15
AMD Ryzen 7 se již na Amazonu staly nejprodávanějšími procesory, ačkoliv je stále pouze v předprodeji, ale my se podíváme na to, jak se všemi osmi jádry na taktu 5,2 GHz měl pokořit rekord v Cinebench R15. Opravdu se tak stalo?
Z těchto informací se tak nedozvíme, jak dobře půjdou procesory Ryzen taktovat v běžných sestavách, neboť půjde o chlazení tekutým dusíkem. Na začátek ale uvedeme, že AMD může být skutečně velice potěšeno zájmem zákazníků o procesory Ryzen v předprodeji, neboť na Amazonu již zabírají přední příčky. A to jsou zatím jen v předprodeji a na světě ještě ani nejsou podrobné recenze. Jde tak o důkaz toho, že marketingové oddělení AMD odvedlo dobrou práci, ale s tím, že mohlo propagovat a podněcovat "hype" o skutečně zajímavých produktech.





Ve spojitosti s výkonem procesorů Ryzen se mluví v posledních dnech především o testu Cinebench R15, který ukazuje především na renderovací výkon s využitím FPU. Právě v tom architektura Bulldozer zaostávala kvůli tomu, že využívala ve dvoujádrových modulech sdílené FPU. Stejný test byl využit i pro otestování přetaktovaného Ryzen 7 1800X, který na napětí 1,875 V pracoval se všemi osmi jádry na taktu 5,2 GHz. Jenomže k tomu se musel využít tekutý dusík, který procesor podchladil na minus 200 °C, takže v žádném případě nemůžeme doufat, že podobných výsledků dosáhneme s vodním, nebo snad vzduchovým chlazením. Nicméně i tak jde o skutečně impozantní výsledek, neboť 1800X přeci jen ukazuje své rezervy a také to, že měl být na 5,2 GHz schopen s dosaženými 2449 body překonat dosavadní rekord Cinebench R15, a to 2410 bodů. Skutečně ale můžeme mluvit o rekordu?




jeden z provedených testů Cinebench R15 na přetaktovaném Ryzen 7 1800X




další pokus o přetaktování procesoru 1800X


Úspěšný pokus o rekord je zachycen i v následujícím videu, přičemž samotný screenshot ukazující dosažení uvedeného rekordu bohužel k dispozici není, takže jej nelze ověřit. Na prvním uvedeném screenshotu také velice podivně působí informace uváděné testem Cinebench R15, které udávají, že Ryzen 7 1800X má 16 jader pro 16 vláken. Když se podíváme na jiné dostupné screenshoty, třeba ty od Xfastest, ty uvádí u stejného procesoru správných 8 jader a 16 vláken, takže tady už můžeme pojmout podezření.


A co samotný udávaný rekord 2449 bodů? Databáze výsledků Cinebench R15 uvádí rekord 4918 bodů, ale ten patří 22C/48T procesoru Xeon E5-2699 v4, takže to je poněkud jiná třída, kterou nelze s Ryzeny srovnávat a navíc ve dvouprocesorovém systému. Pokud vynecháme všechny Xeony a bereme v potaz jen desktopové a HEDT procesory, má nejvyšší skóre až Core i7-6950X s 2153 body. Jenomže tu jsou i další neoficiální žebříčky, jako třeba na renomovaném Overclock.net, kde jsou uvedena daleko vyšší skóre, což je pochopitelné, když zmíněný Core i7 z databáze Cinebench R15 byl nepřetaktovaný. Právě na Overclock.net se dočteme o Core i7-6950X se skóre 2808 bodů, což už dalece přesahuje nový "rekord", kterého měl dosáhnout přetaktovaný Ryzen.

Počkejme si tak na věrohodněji vypadající informace o taktovacích možnostech nových CPU Ryzen.

Zdroj: wccftech

reklama