reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přichází zmrtvýchvstání OS/2?

6.11.2015, Michal Hala, aktualita
Přichází zmrtvýchvstání OS/2?
Kdysi nadějný operační systém OS/2 posledních několik let přežíval prakticky jen na virtuálních počítačích. Nyní se společnost Arca Noae, která se mu věnuje systematicky, dohodla s IBM, že ho upraví tak, aby běžel na současném hardwaru bez virtualizace.
Pokud nepatříte mezi pamětníky, nebo jste už na OS/2 zapomněli, stručně připomenu jeho příběh. V osmdesátých letech vládl trhu IBM PC kompatibilních počítačů operační systém DOS od Microsoftu. Ale jak šel čas, společnosti IBM i Microsoft cítily, že to chce něco nového a mnohem lepšího. Přestože Microsoft už nějakou dobu pracoval na Windows, dohodl se s IBM na společném vývoji systému OS/2.

Ten přišel původně jako víceúlohový, ale jen s textovým rozhraním. To časem vystřídalo GUI. A přišla další změna – Microsoft celkem slavil úspěch s Windows a s IBM se rozešel. Velká modrá se ovšem nevzdala a pokračovala ve vývoji OS/2 jen vlastními silami. A nevedla si vůbec špatně, v době příchodu Windows 95 byly odborné časopisy plné srovnání obou systému a tipů, který systém na trhu vyhraje. A dost lidí sázelo spíše na OS/2 Warp (tak se změnilo jeho jméno) než na Windows 95.


OS/2 Warp


No, nakonec to byla Windows, ale OS/2 Warp byl vyvíjen dále zhruba až do přelomu tisíciletí. Poslední build od IBM vyšel v roce 2001 a podpora skončila v roce 2006. Nicméně systém měl a dodnes má řadu příznivců a řadu využití. Třeba v bankovních automatech a podobných zařízeních. Nicméně jak šel čas, hardware prostě schopnostem OS/2 utekl a systém přežíval především ve virtuálních počítačích.

Společnosti Serenity Systems a Mensys BV už dříve vyvinuli na základě OS/2 Warp jeho následovníka pod názvem eComStation. Aktuální situace je taková, že vývojářská a konzultační společnost Arca Noae, která pro OS/2 poskytuje expertní služby, se dohodla s IBM a upraví systém tak, aby běhal na současném hardwaru přímo (tj. bez virtualizace). Takže doplní ovladače a zřejmě provede další nezbytné zásahy do útrob systému.

Arca Noae už pojmenovala svou verzi OS/2 Blue Lion (Modrý lev) ke svému záměru řekla: „Bude to nezávislá, úplná implementace OS/2 pro moderní prostředí, s aktuálními ovladači a dalším softwarem a veškerý software, který běží na OS/2 a eComStation také poběží na Blue Lionu.“ Těžko říct, v co přesně Arca Noae doufá, ale rozhodně jde o pozoruhodný záměr.

Domnívám se, že pokud chce se systémem Blue Lion uspět, bude na něm muset zapracovat celkově. Například na jeho grafickém designu jsou jasně vidět devadesátá léta. Ale vzhledem k tomu, že se Arca Noae se OS/2 věnuje dlouhodobě a až dosud jí to uživilo, předpokládám, že ví, co dělá. Jako nejpravděpodobnější vysvětlení mě napadá, že cílí na své specifické zákazníky. Nebo přece jen zkusí něco ambicióznějšího?

Zdroj: The Register
reklama