reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příčina nedostatku čipů může vězet v nedostupnosti materiálu ABF

8.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Příčina nedostatku čipů může vězet v nedostupnosti materiálu ABF
V průběhu předchozích měsíců jsme se dozvídali různé zprávy o tom, jak na trhu chybí procesory a APU, čipové sady, paměti GDDRx a samozřejmě i nové grafické čipy. Server Extremetech nyní ukazuje na možnou příčinu, či jednu z nich: nedostatek ABF. 
Nyní tu máme už jasný počátek další kryptotěžební vlny na grafických kartách a jako obvykle bychom mohli věštit leda z křišťálové koule ve snaze zjistit, kdy ta skončí. Nedostatek karet a jiného hardwaru se ale projevil dávno předtím a řešily se právě především grafické karty. Ty na trhu chybí jak firmě NVIDIA, která ani nyní nedokáže uspokojit poptávku po RTX 3000 s GPU vyráběnými Samsungem a AMD na tom s RX 6000 s GPU od TSMC není o moc lépe, spíše naopak. 
 
 
Pokud se navíc mluvilo i o nedostatku pamětí GDDR6 či GDDR6X či jiného hardwaru, může mít server Extremetech pravdu v tom, že problém nemusí být prostě jen ve výtěžnosti či nedostatku výrobních kapacit. Konkrétně pak může jít o nedostatek materiálu ABF (Ajinomoto Build-up Film), speciální izolační pryskyřice, která je velice odolná a nemění svůj objem v závislosti na teplotách, což je v případě počítačových čipů pochopitelně velice důležité. Tato pryskyřice se používá při pouzdření čipů, takže bez ní se výrobci prostě neobejdou. 
 
Server Digitimes varoval před nedostatkem ABF už loni v červnu a uvedl, že situace se může postupem času do roku 2021 ještě zhoršit. Vypadá to tak, že nemluvil do větru. To ale není vše, alespoň ne v případě firmy AMD. 

Dále se mluví o tom, že společnosti Sony a Microsoft si pro výrobu APU pro nové herní konzole rezervovaly až kolem 80 procent celkových 7nm kapacit, které má AMD u firmy TSMC k dispozici. Ostatně jejich cílem je prodat miliony nových konzolí, a to co možná nejdříve. To by nyní vysvětlovalo zoufalý nedostatek nových Radeonů a také problematické dodávky nových Ryzenů. Otázka je, jak dlouho může Sony s Microsoftem kapacity přiřazené firmě AMD takto vytěžovat. 
 
Nedostatek materiálu ABF by ale bohužel měl přetrvat i v tomto roce, na čemž se podepíše i neustále se zvyšující poptávka po něm. 


reklama