reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přidá Microsoft Cortaně nové schopnosti a mladšího sourozence?

7.2.2015, Michal Hala, aktualita
Přidá Microsoft Cortaně nové schopnosti a mladšího sourozence?
Podle nejnovějších zpráv to vypadá, že Cortana možná získá nové schopnosti zaměřené na práci v Office a na tabletech a mobilech jí možná bude sekundovat její sourozenec Work Assistant. Obojí se ale bude týkat jen Windows 10.
Vezměme to popořadě. Jednak to vypadá, že Cortana získá schopnost pomáhat uživatelům nejen ve Windows, ale i při práci v Office. Taková schopnost může být užitečná a přínosná, pokud se ovšem funkčně nebude jednat o ekvivalent Pana Sponky (Clippy, později Clippit), který „uměl předvídat“, co chcete udělat.

Ještě se na něj pamatujete? Podle mnoha ohlasů práci spíše komplikoval, než usnadňoval. Jeho vypnutí bývalo jednou z prvních věcí, kterou uživatelé kdysi v Office 97 až 2003 velmi brzy po jejich instalaci dělávali.


Pan Sponka z Office 97-2003


Dále se mluví o nové aplikaci zatím v Microsoftu interně pojmenované Work Assistant, která má pomáhat uživatelům při práci v Office pro Windows 10 ovšem jen na malých tabletech a mobilních telefonech. Přitom sám Bill Gates před nedávnem prozradil, že se osobně podílí na projektu Personal Agent. Podle všeho má jít právě o vývoj Work Assistanta.

Aby to nebylo úplně přehledné, některé interpretace chápou Work Assistanta jen jako speciální verzi Cortany určenou pro mobilní Office.

Ale fakticky je tohle všechno nepodstatné, jde vlastně jen o kosmetické detaily. Pojďme se přesunout od spekulací o jménech a vztazích asistentů k technologiím v jejich pozadí. Půjde o prvky umělé inteligence, zejména o strojové učení. Srozumitelně řečeno, asistent bude schopen postupně stále více a lépe „chápat“ vaše chování a váš styl práce s počítačem a dokáže se jim sám pružně přizpůsobovat.

Pokud bude tenhle základní kámen jejich efektivního fungování pracovat skutečně perfektně, budou jména nových asistentů úplně nepodstatná. Když bude navíc hladce probíhat i běžná interakce s uživatelem, tak by je neměl potkat osud nešťastného Pana Sponky.

Konečnému úspěchu digitální asistentky (nebo asistenta) každopádně nahrávají dva faktory. Prvním je pokrok na poli příslušných algoritmů, druhým nárůst výpočetního výkonu, který umělá inteligence vyžaduje. Otázkou bohužel zůstává, jestli se těchto aplikací někdy dočkáme i v češtině.

Zdroje: Winbeta, ZDNet
reklama