reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přijde předběžná verze Windows 9 už v září?

18.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Přijde předběžná verze Windows 9 už v září?
Dle serveru Tom's Hardware by se již na konci příštího měsíce mohla objevit první verze systému Windows 9 "Threshold", která by byla označena jako technology preview. Co od ní můžeme čekat?
Toto "technologické demo" očekávaného systému Windows 9 "Threshold" by tedy dle zdrojů citovaných serverem Tom's Hardware mělo dorazit na konci září či na začátku října a dá uživatelům čichnout k tomu, co mohou očekávat od finální verze tohoto systému. Ten by měl dorazit na trh na jaře příštího roku a přinést uživatelské prostředí, které bude přívětivější k těm, kteří dosud využívají počítače nevybavené dotykovou obrazovkou a namísto toho zůstali u klávesnice a myši. Vrátí se jim Start Menu, i když trošku přepracované, dále budou mít možnost provozovat aplikace pro Metro v okně na desktopu, odstraněn bude Charms Bar a bude tu i celá řada dalších změn. Mluví se dokonce i o tom, že by Windows 9 byly zdarma pro majitele licence systémů Windows XP, Vista, 7 nebo 8.





Starší informace zase uváděly, že systém bude zjišťovat, zda je v systému dotyková obrazovka a dle toho se zařídí. Pokud ano, nabootuje do startovací obrazovky, jakou známe ze systému Windows 8.1 a pokud ne, uživatel po startu uvidí klasický desktop. Start Menu pak bude integrovat známé věci, jako jsou zástupci často využívaných aplikací, řádku pro vyhledávání, tlačítko pro vypnutí počítače (či restart, uspání, atd.), ovšem i dlaždice s aplikacemi pro Metro. Startovací obrazovka by ale měla být viditelná stále jen jako okno, takže uživatel neztratí kontakt s desktopem.





Další známou věcí je, že Windows 9 budou obsahovat virtuální asistentku Cortanu, která je prý prozatím v tomto stádiu vývoje stále jako samostatná aplikace, tedy ne součást systému, takže je otázkou, zda se jí stane už v chystané předběžné verzi. Otázkou rovněž je, zda Microsoft na veřejnost vypustí více než jednu předběžnou verzi systému. Ta chystaná pro přelom září a října má být volně k dispozici pro veřejnost a její uživatelé budou muset akceptovat povinné a automatické měsíční aktualizace. Před vypuštěním ostré verze by se mohla objevit ještě RTM verze, stejně jako v případě systému Windows 8.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama