reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přírůstek počítačů s Windows 10 se opět blíží nule

6.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Přírůstek počítačů s Windows 10 se opět blíží nule
Rozšiřování operačního systému Windows 10 v druhé polovině minulého roku značně zpomalilo a i když ke konci roku se tento trend zdánlivě zlomil, nyní se opět objevil pokles. Jak si tedy Windows 10 stojí?
Microsoft už může říci, že téměř 25 procent všech PC pracuje s operačním systémem Windows 10, ovšem dávno pryč jsou doby vysokých přírůstků. To alespoň dle informací společnosti Net Applications, které říkají, že se rozšiřování systému Windows 10 opět zastavuje, ale z toho zatím nelze dělat nějaké závěry.





Rozšiřování systému velice zpomalilo, respektive na dva měsíce přešlo i do záporných čísel, a to po loňském srpnu. Právě tehdy Microsoft oficiálně ukončil nabídku upgradu na Windows 10 zdarma ze starších systémů Windows 7 a 8.x. Je tedy zcela pochopitelné, proč se takový propad objevil, ale můžeme se jen dohadovat o tom, co způsobilo opětovný pokles mezi listopadem a prosincem. Když se podíváme na stejné období roku 2015, pak tehdy byl výsledek spíše lepší, neboť tehdy prosinec znamenal naopak zpomalení propadu a návrat k růstu, což nyní vypadá na pravý opak.

Můžeme uvažovat o tom, že hlavním faktorem mohlo být prosté vyčkávání zákazníků, a to možná na Kaby Lake a možná na nové informace o procesorech Ryzen. A vzhledem k tomu, že Ryzen jsou stále v nedohlednu se zatím oficiálně neohlášeným datem příchodu na trh a Kaby Lake zase nepředstavují velký pokrok, je otázka, zda rozšiřování Windows 10 ještě nezpomalí.

Každopádně nyní Windows 10 dle Net Applications pracují na 24,4 % všech osobních počítačů a mezi těmi s OS Windows drží 26,6 %. Zajímavé také je, že systém se lépe než celosvětově šíří ve Spojených státech a tamní trendy jsou obvykle se zpožděním následovány ostatními trhy, což je pro Microsoft dobrá zpráva. Právě co se týče USA, Windows 10 pracují již na 35,8 % všech PC vybavených systémy Microsoftu a v listopadu to bylo 34,4 %.

Microsoft si také před vypuštěním Windows 10 na trh stanovil, že maximálně do tří let budou pracovat na miliardě zařízení. Polovina této lhůty už uplynula a těchto zařízení není ani 500 milionů (v září jich bylo 400 milionů), takže vzhledem ke klesajícímu trendu rozšiřování vypadá miliarda jako nesplnitelný cíl.

Zdroj: wccftech
reklama