reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pro DirectStorage budeme potřebovat nové Windows 11

25.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Pro DirectStorage budeme potřebovat nové Windows 11
Microsoft i NVIDIA si chystají pro hráče a zároveň majitele výkonných moderních SSD nový způsob, jak tohoto výkonu řádně využít a vcelku se dalo očekávat, co se stane, když Direct Storage od Microsoftu přijde na trh v době Windows 11.
Windows 11 vyjdou v souladu s dřívějšími informacemi až někdy na podzim, ovšem už dříve budou, respektive už jsou k dispozici první verze, ať už neoficiálně či oficiálně jen pro vyvolené. 
 
 
Nové herní konzole Sony a Microsoftu přitom přišly s řádným využitím rychlých SSD, což se našich PC zatím netýká. NVIDIA ale už pracuje na svém RTX IO a Microsoft zase na Direct Storage, což jsou jednoduše řečeno způsoby pro akceleraci čtení/dekomprese herních dat tak, aby takový příval nezahltil hlavní procesor. Jako vidinu věcí budoucích tak můžeme mít značné zkrácení až celkovou eliminaci nahrávacích obrazovek, abychom mohli rovnou hupsnout do akce bez sledování točícího se kolečka. Čas na zobrazení herních tipů tak asi bude muset přijít jindy. 
 
 
Další dopad využití DirectStorage (či NVIDIA RTX IO) může být logicky i v tom, že se tvůrci her odváží celkově pracovat s vyššími objemy dat, což může znamenat rozmanitější a detailnější textury, ale to samozřejmě dále závisí i na možnostech hardwaru celkově, čili na propustnostech rozhraní a kapacitě paměti, přičemž v tiskovce Microsoftu se píše především právě o akcelerovaném čtení a dekompresi dat. 
 
To pochopitelně bude prováděno s využitím výkonu GPU, které poskytne svou paměť i výkon, ostatně daná data mají stejně skončit v jeho bufferu a výhodou je i to, že až na samotné kartě bude probíhat dekomprese, čili mezi SSD, systémovou pamětí a kartou budou kopírována ještě zabalená, díky čemuž bude přenos efektivnější s ohledem na využití sběrnice PCIe. 
 
Microsoft přitom obvykle využívá nové verze OS Windows k tomu, aby právě jen na nich uvedl nové technologie, což se týká i Windows 11 a DirectStorage. Pro využití DirectStorage tak bude nutná aktualizace systému, nicméně ta bude pro uživatele Windows 10 zdarma. 
 
Zdroj: TZ Microsoft via VideoCardz


reklama