reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč dávají poslední změny uvnitř Microsoftu smysl

25.6.2015, Michal Hala, aktualita
Proč dávají poslední změny uvnitř Microsoftu smysl
Minulý týden byl v rámci Microsoftu ve znamení organizačních změn. Odešel Steven Elop a lidé z jeho okolí. Ale především došlo ke sjednocení organizačních útvarů Operating Systems Group (Windows) a Devices Group (Zařízení) pod vedením Terryho Myersona.
Nechci spekulovat o důvodech odchodu Stevena Elopa a lidí z jeho nejvyššího okolí. Nezdá se mi to ani zdaleka tak důležité, jako je spojení Operating Systems Group (dále OSG) a Devices Group pod vedením viceprezidenta Terryho Myersona. To je daleko důležitější změna. A myslím, že má potenciál přinést řadu inovací nejen dovnitř Microsoftu, ale především směrem k nám, zákazníkům a uživatelům.

Odrazím se od článku Mary Jo Foleyové ze ZDNetu, která je tradičně výborně informovanou specialistkou na Microsoft, a pak přidám svůj vlastní pohled na význam posledních změn. Foleyová předně soudí, že za změnou rozhodně není snaha Redmondu ořezat vývoj vlastních zařízení, byť o tom jiní komentátoři spekulují. Ale podle Foleyové si společnost vývoj hardwarových zařízení určitě ponechá.


MIcrosoft Lumia


Prý z toho důvodu, aby mohla ostatním výrobcům demonstrovat potenciál svých softwarových řešení. Microsoft určitě v současnosti produkuje nebo má přichystánu spoustu atraktivního hardwaru. Například konvertibilní notebook a tablet Surface Pro, brýle HoloLens, nástěnný počítač Surface Hub. Nesmíme zapomínat ani na mobilní telefony Lumia a herní konzoli Xbox One.

Foleyová se domnívá, že jakkoli se Microsoft teď soustředí na software a služby, čímž se ostatně jen vrací ke svým kořenům, potřebuje i vlastní hardware. Aby ostatním výrobcům ukazoval směr a možnosti Windows 10, zkrátka aby inspiroval. Zastavit vývoj a prodej vlastního hardwaru by pro společnost podle Foleyové nedávalo smysl, když fakticky neexistují alternativní výrobci mimo ni.


Microsoft HoloLens


Vezměme si třeba brýle HoloLens. Ty vyvinul a zatím exkluzivně vyrábí jen Redmond (byť zatím na sklad). Podobně je to s mobilními telefony s Windows Phone 8.1 (v budoucnu Windows 10 Mobile). Kolik znáte alternativních výrobců mimo Microsoft? Opustit teď hardwarový byznys v těchto segmentech by fakticky znamenalo nechat je zemřít. A to by byl polibek smrti i pro mobilní Windows 10 nebo pro rozšířenou realitu v nich.

A spojení skupin OSG/Windows a Devices má ještě jiný smysl, který musíme hledat uvnitř společnosti. Dokud existovaly dva samostatné organizační útvary, mohli pracovníci uvnitř nich vnímat organizační hranice jako bariéru. Ať už taková bariéra existovala fakticky, nebo byla jen psychologická. To mohlo blokovat spolupráci a především přenos a volný „tok“ znalostí, nápadů a myšlenek.


Microsoft Surface Pro


Teď by se věci měly změnit k lepšímu. Spolupráci mezi „hardvéráři“ a „softvéráři“ Microsoftu pod jedním společným šéfem by se mohlo a mělo dařit daleko lépe. Vezměme si opět příklad v podobě HoloLens. Vždyť ty dávají smysl jen jako celek. Dá se vůbec v tomto případě oddělovat hardware od softwaru? HoloLens bez Windows 10 nemají smysl. A naopak (samozřejmě jen v oblasti augmented reality).

Zkusme věřit, že propojení obou organizačních útvarů přinese nové inovace jak v oblasti hardwaru, které mohou dílem pocházet od „softvérářů“, tak v oblasti software, které mohou pro změnu dílem iniciovat „hardvéráři“. Prostě, že obě části nového celku dokážou najít nové synergie mezi softwarem a hardwarem Microsoftu.

Každopádně by v rámci společného útvaru měla být lepší a pružnější komunikace a Terry Myerson je zřejmě velmi dobrou volbou pro vedoucí pozici – má zkušenosti jak z oblasti softwaru, tak hardwaru. Takže by mohl fungovat jako dobrý katalyzátor při hledání oněch synergií mezi oběma polovinami nového celku.

Každopádně Microsoft pokračuje ve změnách a je dobře, že – alespoň takhle při pohledu zvenčí – vypadají rozumně a dávají smysl.

Zdroj: ZDNet
reklama