reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč Microsoft nesděluje s předstihem termíny uvolňování veřejných sestavení Windows 10

10.3.2015, Michal Hala, aktualita
Proč Microsoft nesděluje s předstihem termíny uvolňování veřejných sestavení Windows 10
Microsoft ústy (respektive tweety) Gabriela Aula, hlavy Insider programu, vysvětlil, proč nesděluje předem termíny uvolnění veřejných sestavení Windows 10 Technical Preview. Odpověď je jednoduchá a překvapivá zároveň – on totiž ty termíny sám přesně neví.
Gabriel Aul intenzivně komunikuje s veřejností mimo jiné pomocí Twitteru. Jednak tweetuje nové informace o Windows 10, jednak odpovídá na dotazy. A tak tomu bylo i v tomto případě, poslední dobou se opakovaly hlavně dvě otázky. Kdy bude nové veřejné sestavení Windows 10 TP a proč Microsoft nechce veřejnosti sdělit termíny a harmonogram uvolňování veřejných sestavení předem.

Odpověď je překvapivá a velmi logická zároveň. Předně, vývoj Windows 10 je velmi složitý projekt, takže pokud by byl ohraničován zveřejněnými a přesnými termíny, mohly by se stát dvě věci. Buď by se nové a přiměřeně stabilní sestavení prostě do termínu nestihlo, což by zájemce z řad veřejnosti zklamalo. Nebo by se do termínu nepodařilo dostatečně vyladit aktuálně poslední sestavení, aby vůbec mohlo ven, takže by se muselo použít předchozí stabilní sestavení, ale bez nejnovějších oprav, prvků a funkcí.


Windows 10 - průhledné menu Start


To by bylo škoda jak z pohledu veřejnosti, tak z pohledu samotného testovacího procesu. Takže se v Redmondu rozhodli, že půjdou stávající cestou. Naznačí jen přibližný termín, nebo ani to ne, a počkají na relativně stabilní sestavení a v určitý moment ho vypustí ven. A co se týče frekvence uvolňování nových sestavení, kdyby byla vyšší, tak by podle Microsoftu nebyly jednotlivé verze prostě dostatečně interně odladěné a stabilní.

Ono je to z hlediska vnitřního řízení vývoje Windows 10 ještě trochu složitější, například existuje několik kruhů (tj. úrovní) testerů, ale pro přibližné pochopení testovacího procesu zvenčí to takto podáno snad stačí. Zajímavá je tom ovšem ta mediální a public relations stránka kolem celého vývoje „desítek“.

Také jste si všimli, jak se Microsoftu ohledně Windows 10 daří udržovat veřejnost v permanentním očekávání a počítačová média neustále chrlí kvanta článků a stále nové informace, včetně různých úniků? On je to na jednu stranu asi spontánní proces, ale (ne)divili bychom se, kdyby do něj občas někdo z Redmondu záměrně nezasáhl. A některé úniky jsou možná spíš „úniky“.

Takže nové sestavení Windows 10 bude, až bude (spekuluje se o konci března). A co říkáte na mediální kampaň kolem Windows 10 vy? Sledujete dění, nebo vás „desítky“ nechávají chladnými?

Zdroj: Neowin, WinBeta
reklama