reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč Steam Deck využívá Linux? Mohou za to především Windows 8

9.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Proč Steam Deck využívá Linux? Mohou za to především Windows 8
Je možné, že kdyby Microsoft nevypustil do světa systém Windows 8, společnost Valve by necítila potřebu vyvíjet alternativní řešení, na němž by běžely hry pro OS Windows. Jaké je pozadí Linuxu na Steam Deck? 
Steam Deck je založen na operačním systému Linux, respektive na práci, kterou Valve odvedlo díky svým Steam Machines, z nichž vzešel SteamOS. Ovšem to není vše.
 
 
Když přišly Windows 8 na trh, málokdo byl z tohoto dlaždicového systému nadšen a mnozí v naprostém poklidu vydrželi u Windows 7 do té doby, než přišly na trh desítky, anebo alespoň Windows 8.1. Gabe Newell z Valve přitom osmičky doslova označil za katastrofu a vývojáři se obecně obávali toho, co přinese tehdy nový Microsoft Store a co dalšího si v Redmondu ještě vymyslí, což se později materializovalo v podobě Windows RT určených právě výhradně pro aplikace ze Storu. Ke kritice se přidal také Blizzard nebo autor Minecraftu. 
 
Ovšem právě od Valve přišla reakce necelý půlrok po vypuštění Windows 8 na trh, a sice ohlášený vývoj a raná dostupnost SteamOS založeného na Linuxu. V roce 2015 nastoupily i samotné Steam Machines, čili počítače určené pro SteamOS a také gamepad Steam Controller či Steam Link pro spojení s Windows PC a my dobře víme, že počítače Steam Machines se za grandiózního nezájmu zákazníků vytratily a není divu, když pro Linux bylo a stále je tak málo her. 
 
Ve Valve se rozhodli vyřešit tento hlavní a největší problém SteamOS "prostě" tak, že najdou cestu, jak na Linuxu rozběhat hry pro Windows. Přišel tak Proton, verze známého WINE, jehož úkolem je zajistit bezproblémovou kompatibilitu, a to tak, aby hráčům stačilo hru jen nainstalovat a spustit stejně jako pod Windows. To nefunguje vždy, ale stále se pracuje na vývoji a nyní i s ohledem na to, aby před vypuštěním Steam Deck na trh fungovaly i anticheatovací nástroje her, bez nichž si nezahrajeme řadu síťových titulů.
 
Steam Deck tak můžeme vidět jako další pokus firmy Valve proniknout se SteamOS mezi hráče, přičemž původním spouštěčem byl systém Windows 8. Nyní má ale Newell díky Protonu mnohem lepší šance, zvláště když už neútočí na domácí herní PC, ale mobilní konzole, v jejichž případě lidé budou očekávat prostě bezproblémovou funkčnost. A právě o ni letos na podzim půjde a právě ta rozhodne, jestli Steam Deck bude představovat úspěch, nebo katastrofu.
 
Sluší se také ještě upozornit, že nám nic nebude bránit v instalaci systému Windows 10, ostatně hardwarově jde o prosté PC. Vedle toho také dle nejnovějších informací už Valve s AMD spolupracuje na tom, aby Steam Deck podporoval i Windows 11. Jde tak především o zajištění podpory TPM, což bude nový systém Microsoftu vyžadovat. 
 
Zdroj: PC World


reklama