reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč stylus, když to jde hlasem?

4.6.2002, Jan Vince, článek
Proč stylus, když to jde hlasem?
Krok po krůčku se svět PDA blíží stylus-less realitě, kdy bude vše možno ovládat pohodlně a jednoduše, pouze silou vlastního hlasu.

Myšlenka ovládat PDA hlasem je stejně stará jako ona zařízení sama, možností ale nikdy mnoho nebylo. Trochu světla do jinak temného kouta snad přináší firma Fonix se svým VoiceAlert ve verzi 1.0.2.
Snad i k nižší nehodovosti by mohl přispět tento systém, který místo vizuálních výstrah (ačkoli ty také umí) se svým majitelem komunikuje hlasem - a ne jedním, na výběr je 11 těch nejoblíbenějších a u Fonixu nejvýše oceňovaných. Program se ale nebrání ani dalším, které se dají namluvit.

VoiceAlert se integruje s kalendářem a úkoly systému PocketPC, není to tedy žádný osamocený střelec. Nebude třeba přepisovat kilometry poznámek, stačí si jen zvyknonut na trochu odlišné ovládání a design.

Součástí jsou i 'mluvící hodiny', které mohou ohlašovat čtvrt, půl nebo celou hodinu, upravit se dají vizuální motivy (v ceně jsou tři, ale je možné si vyrobit vlastní) a všechno se dá vypnout, takže by se PDA nemělo samo rozpovídat :)


Příjemnou součástí je také Fonix Commander - ten se stará o spouštění programů hlasem. Ke každé jednotlivé aplikaci je možné přiřadit vlastní příkaz a podle okolních podmínek více či méně úspěšně programy spouštět.

A komu se investice do VoiceAlertu vyplatí? Určitě všem těm, kteří hodně cestují a každé nahlédnutí do PDA pro ně znamená zastavit nebo zbytečně riskovat. Navíc, hlasová výstraha má jednu velkou výhodu - není to obyčejné pípnutí, ale předem vybraný komentář, popisující konkrétní položku.

Cena: 29,95 dolarů

Info: Infosync
Zdroj: Fonix
reklama