reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.7.2015, Michal Hala, aktualita
S tím, jak se nezadržitelně blíží termín uvedení Windows 10, se objevují různé přehledy důvodů proč upgradovat. A pokud chce nějaký web přitáhnout pozornost, zkusí třeba hledat důvody proti upgradu. Nedalo mi to a zkusil jsem to také.
manplus2 (4) | 31.7.20159:23
soukromi jako nainstalovat so OS s keylogerem to chce bejt opravdu hodne odvazny vse co na klavesnici stisknete se posila MS :D
https:­/­/i.imgur.com­/BsLARf3.jpg

Odpovědět0  0
rehn (50) | 28.7.201514:58
mojim kamaradum, kteri se me ptaji jestli maji prechazet rikam jasne dva duvody PRO a oni musi jen souhlasit:
1. pokud prejdete­/alespon windows 10 jednou upgradujete behem jednoho roku, tak tim automaticky zdarma ziskate windows 10 na stejny licencni klic jako maji svoje stare Win7­/Win8. Stejne jednou prejdou, takze je blbost aby o takovou prilezitost zbytecne prisli
2. Hodne mojich kamaradu hraje hry a tem rikam jasne , ze prejit budou muset. Samozrejme to rikam tem, u kterych vim, ze maji grafickou kartu, ktera umi DX12. Opravdu jich takovych par mam, sam jsem jim takove karty vybiral s ohledem na budoucnost. Za nejakou dobu, az se zacnou hry s DX12 objevovat mi snad daji zapravdu tech par stovek co si priplatili k jejich puvodne vybrane karte
Samozrejme tyto dva duvody nejsou argument pro okamzity prechod. Ja ososbne jsem skepticky ze vse poslape jak ma, ale jak rikam behem roku uz to bude nutnost a jen blbec, ktery splnuje moje dve podminky by toho nevyuzil.
Odpovědět0  0
spc (45) | 28.7.201523:19
1. absolutne nezaujimavy argument pre ludi, co pouzivaju piratsku verziu ­(a neriesia teda pdoobne blbosti­)

2. este sa uvidi aj jak to dopadne so slavnym DX12 ­(aj o DX10 sa myslelo jak raketovo nabehne ­- a nenabehlo aj vdaka tomu, ze MS sa rozhodol vydierat uzivatelov `bud hlista a DX10, alebo nic`­).
Trvalo dlhe a dlhe roky kym bol s DX10 viditelny rozdiel v hrach ­(resp. sa nejednalo len o umele obmedzenie, ktore bolo za par dni hacknute ;o­) ­-> a kde uz bola medzitym hlista??? :o­)

Pretoze vyuzivat DX12 a `vyuzivat` je velky rozdiel. Osobne kym by bol zisk len rychlostny, tak bez vahania sa na cely DX12 vykaslem ­(pretoze netuzim rozbehavat hry teoreticky na 120FPS a CPU mam beztak vyrazne silnejsi jak GPU­)
-­-­-> preto mozno tvoja rada sa ukaze ako blba, kym hry budu mat jasne vyhody s DX12 tak mozno ti ludia medzitym kupia 2 dalsie karty ;o­)
(historicky precedens by tu uz bol)
Odpovědět0  0
easyrider_svk (84) | 28.7.201511:25
u mna podstatne ze z krabicovej verzie w7 budem mat oem w10. takto to mozem dlabat :D
Odpovědět0  0
easyrider_svk (84) | 28.7.201512:45
teda ak by som bral ten ­"zadara"
Odpovědět0  0
rehn (50) | 28.7.201514:59
a v cem je problem? myslis jako ze prechodem na Win10 ti zanikne licence na Win7? nebo voco ti jde? Proste ti dali neco nvic zdarma k tvoji licenci. Stejnak jednou prejdes. Nechapu lidi co maj potrebu stezovat si i kdyz jim nekdo da neco zadarmo.
Odpovědět0  0
easyrider_svk (84) | 28.7.201515:57
ta sedmicka mi ostane ale nemoyem ju dat na inu masinu pokial takto ziskale w10 bezi niekde na inej masine+je viazany na hw. nahodou mi skape procak alebo maticna a tak w10 odplavali.
Odpovědět0  0
easyrider_svk (84) | 28.7.201516:08
vlastne na ten hokus pokus s liceciami w7 vs w10 je ticho ako pred burkou ani v MS ti na to neodpovedia. a nie je to zadarmo aspon nie pre mna ked z krabice co stala 270+­-ecka prekonvertujem na OEM co v obchode islo doteraz bezne okolo 100ky.
Odpovědět0  0
xls (62) | 28.7.201510:24
Ještě bych tam přidal jeden dost podstatný argument ­- W10 se budou aktualizovat bez možnosti to ovlivnit. To bude pocuc, až se to v nejméně vhodný moment ­(až budete třeba v terénu připojení přes mobil­) kvůli stahování skoro zastaví a pak se to se ztrátou rozdělané práce restartuje. No a pak zjistíte, co vám z HW a SW přestalo fungovat.

Nechci vypadat jako zpátečník, finance pro mě nehrají prakticky roli, ale hardwarově a softwarově odladěný stroj mám určitě svou hodnotu. Proto mám pro profesionální ­(hlavně kancelářskou­) práxi ještě XP, na nich spoustu vymakaného SW, dost připojeného HW, a na přechod to nevypadá. V případě potřeby mám na druhém disku krabicovku Win7, ale ani na ty jsem z výše uvedených důvodů nepřešel. Na notebooku mám Win7, nic proti nim nemám, ale ani stabilitou se to WXP nevyrovná, v podstatě mi to nic nepřináší.

Jediné, co si umím představit, že mi stávající PC jednoho dne chcípne, a pak si postavím něco vymakanějšího a tam bych použil i poslední Windows.
Odpovědět0  2
Jimmz147 (145) | 28.7.201510:43
Automatické bezpečností aktualizace budou instalovány bez zásahu uživatele pouze u verzí Win10 Home. U verzí Pro a Enterprise bude možné aktualizace filtrovat a instalovat dle potřeby stejně jako v současných Win.
Odpovědět0  0
rehn (50) | 28.7.201514:49
to uz je vyvraceno. paradopxne k tomu bude potreba nainstalovat jednu aktualizaci, aby se objevila funkce ve windows update ­- Neaktualizovat automaticky. Do zakladniho ISO se to uz nedostane jelikoz to uz je uzavreno s verzi 10240 ale v budoucnu s novou revizi to tam bude
Odpovědět0  0
nobloch (25) | 28.7.20159:19
Na notebooku je to jasné, tam můžu přejít hned.

Co se týče desktopu, tak to bude složitější. Hlavní bude DX10 a kdy se pro něj objeví nějaká zajímavá hra.
Ani agrument win upgradu zdarma není relevantní, protože nemám originální win7. Plánuji Win10 koupit, ale jedině s přenositelnou licenecí. Za OEM peníze nedám.
Kompitabilita HW a SW taky hraje svou roli. Bude mi fungovat tiskárna, nebo TV karta?

Další argumenty? Na win 8 jem už si zvykl, metro ignoruji. Cloudu se vyhývám jak čert kříži. Virtuální desktopy jsem nikdy nevyzkoušel, tak nemám představu, k čemu by mi byly dobré. Příkazový řádek a centrum notifikací vypadá užitečně. Zůstanu u Firefoxu. Jsem rád, že můžu spravovat soubory ve své lumii bez přiblblých aplikací typu iTunes nebo té věci, kterou mi spouští win8.
Odpovědět1  2
Mr.Lolendo (259) | 28.7.20158:29
Kompatibilita se starším SW je větší problém než si myslíte. Teď mluvím hlavně u firem. Třeba v nemocnicích mají starý SW který prostě na ničem novějším než XP nejede. To jsou centralizované programy který používá každý v oboru. Potom tu máte drahé přístroje ­(100k­-xM­) které téže budou komunikovat jen s XP. Kdo by chtěl kupovat novou magnetickou rezonanci jen kvůli tomu že nepodporuje novější Windows. Stát za to rozhodně prachy nedá a soukromá firma též.

Právě mám doma funkční sondu pro vyšetřování která jede jen s XP. Nová stojí přes 100k.
Odpovědět3  0
georg4078 (1) | 28.7.20159:29
mohu s vámi pouze souhlasit ­- kompatibilita se starším SW, obzvláště pro obsluhu specifického HW ­(lékařství, měření, NC řízení ...­), kde je problém i se samotnými ovladači HW. Rád bych však dodal, že se všude stále píše jak VŠECHNY PC mají přejít na W10 a jiní zase píšou jaká je to blbost, že přechod nic nepřinese a není kompatibilita. U velkého množství zařízení opravdu není důvod a je nežádoucí přecházet na W10 ­- neznám nikoho, kdo by na stejném PC, kde využívá SW k magnetické resonanci, měřící apataruře nebo podobným účelům zároveň mohl­/chtěl hrát hry v DX12 nebo využívat universální aplikace. Naopak na soukromém nebo služebním PC­/notebooku­/tabletu využívaných pro ­"běžnou­" činnost nevidím v přechodu problém ­- a těchto PC je většina ­- myšleno v absolutním počtu zařízení, ne mezi lidmi, kteří mají povědomí, oč jde.
Odpovědět0  0
Jimmz147 (145) | 28.7.201510:40
V podstatě se s Vámi dá souhlasit. Většina ­"velkých­" přístrojů typu CT, rentgen, různé sondy apod. prostě běží pouze na XP a na ničem jiném. Je to docela ironie, protože vše kolem těchto přístrojů ­(samotný přístroj, software, licence, podpora, ....­) stojí neuvěřitelné peníze, ale výrobce není schopný jít s dobou. U menších přístrojů je, alespoň u nás v nemocnici, kupodivu situace lepší a většinou není problém s přechodem na Win7.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 28.7.20157:33
že budou zase vyladěnější, tedy budou žrát méně prostředků a víc jich přenechají vlastnímu softwaru. Tenhle trend započaly sedmičky po nepovedených Vistách a stále pokračuje.

A líbí se mi, jak kvůli nim mají linuxáři ­(obrazně­) pěnu u úst a honem cpou to své božstvo do všech diskusí ­- cítí totiž, že na nové schopnosti spolupráce od osobních počítačů po mobily linux nemá jak odpovědět, při svém roztříštěném vývoji a bez silného finančního a cloudového zázemí.
Odpovědět2  3
odb (513) | 28.7.201510:53
Vyladenejsie a v com? Nevidim extra trend nieco vyladozvat. Ja skor vidim trend kazit to, co fungovalo, komplikovat zavedene postupy, viac pchat svoje aplikacie,ktore sa nedaju odstranit, obmedzovat nastavenia a moznosti uprav systemu, nafukujuci sa windows, nekonecne aktualizacie, .....
A to licencne peklo je chutovka sama o sebe. Serverovske licencie podla mna nikto neovlada, ani sam MS.

Este win 7 som zvladol. Win 8 to bol des, 8.1 to trochu vylepsili ale je to stale otras. 10 este nemam extra vyskyusane ale necakam ziaden zavratny posun k lepsiemu.

Som linuxak a moze za to MS. Som linuxak preto lebo tam niesom tak obmedzovany a este si mozem nastavovat skoro hocico, vybrat si desktop aky chcem, sposob prace aky chcem. Linux nepouzivam preto lebo je zadarmo ale, ze mi najviac vyhovuje. Nemam problem si zaplatit ale za wndows ja niesom ochotny platit. Nemam ziadnu penu na ustach, cloud je mi ukradnuty, rovnako spolupraca so vsetkym moznym. Win pouzivam len ked musim.


Odpovědět1  1
odb (513) | 29.7.20158:05
Tak som vcera po case obcerstvil pracu s win10. Musim si stat za ty, co som napisal.

Default dizajn ­- otras.
Start menu je vlastne len presunuta start obrazovka. ma to nastastie jednu vyhodu, ze zmizlo prepinanie sa do start obrazovky a zmizlo menu pri presunuti sa na pravy okraj obrazovky.
Ostali tam vsetky tie zbytocne modern aplikcie a cast nieje mozne odinstalovat ale len odobraz zo start menu. Citil som sa ako keby som mal v ruke smartfon, kde je tiez kopa zbytocnych aplikacii od vyrobcu, ktore nejdu odstranit.
Prerobeny ovladaci panel, ktory je teraz este viacej neprehladny­(napr. zalozku system musi clovek hladat­). V zalozke apps sa zobrazuju tie moderne aplikacie, ktore nejde odstranit. Naco? MS ich mal skryt pod nejake tlacidlo. kliknem na tlacidlo vypnut a okno s moznostami ma zbytocne velku medzeru­(malo by byt blizsie­) . Takych drobnosti je tam viacero.
Vo win 10 bude potrebne po instalacii viacej veci upravovat a precistit.

Win 10 sa plne drzi dnesnych trendov menit dizajn a sposob prace aj tam, kde to nieje potrebne a robit zmeny aj tam, kde to tiez nieje potrebne. Inovovat nasilu. Som rad, ze sa este da kupit normalny noz na rezanie, pribor a ine veci. Bojim sa, ze i tam zacnu menit dizajn.


Odpovědět0  0
Daret (33) | 27.7.201521:16
Citam, ze sa konecne rozhranie priblizuje moznostiam v Linuxe.
Mozno raz z toho nieco bude.
Odpovědět2  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.