reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesorový podíl AMD opět poskočil, ale ne v desktopech

13.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Procesorový podíl AMD opět poskočil, ale ne v desktopech
Společnost Mercury Research se přihlásila s dalším přehledem o vývoji procesorového podílu firmy AMD. Budeme se tak přirozeně bavit i o Intelu, neboť ten tvoří v podstatě celý zbytek nabídky x86 procesorů. 
Na světě samozřejmě neexistují jen firmy AMD a Intel coby výrobci x86 procesorů, ale z hlediska statistik jsou právě jen AMD a Intel dostatečně významné. Dle starších dat firmy Mercury Research přitom celý podíl firmy AMD na procesorovém trhu x86 v posledních dvou kvartálech klesal, což ovšem nemělo mnoho společného s kvalitou její nabídky, nýbrž s kvantitou. 
 
Jak posledně přiznal sám Intel, ani ten nyní nestíhá vyrábět, natož aby dokázalo poptávku uspokojit AMD s mnohem omezenějšími zdroji, a tak prostě a jednoduše kvůli nedostatečným výrobním kapacitám začal podíl AMD klesat, a to s výjimkou segmentu serverových procesorů, kde je AMD už opravdu blízko k proražení 10% hranice. Nyní se k nim ale přidaly také mobilní procesory, respektive APU a i přes výrazný pokles v případě desktopových procesorů a APU se AMD celkově polepšilo a smazalo pokles posledních dvou kvartálů. Co ale mohlo způsobit tento obrat? 
 
Pokud jde o pokles desktopových a růst mobilních a serverových procesorů, příčina je zřejmá a spočívá v nastavených prioritách firmy AMD právě s ohledem na omezené kapacity. A co se týče návratu AMD k růstu, ten může spočívat právě v relokaci kapacit či v jejich celkovém navýšení. 
  
 
Dean McCarron z Mercury Research také informuje o růstu na frontě s procesory ARM, což je důsledek obliby Chromebooků a také nových počítačů Apple s M1. Odhad je takový, že ARM už tvoří 7 % procesorů v nových osobních počítačích. 
 
 
Máme tu také čísla ukazující podíl AMD na trhu počítaný dle tržeb, kde už byla hranice deseti procent v posledním roce proražena, ačkoliv celkově jde o necelých 17 %, čili méně než ukazují grafy nahoře, čili celkový průměr cen prodávaných procesorů firmy AMD je ve srovnání s Intelem nižší. Na druhou stranu, i v těchto případech se čísla postupně zvyšují. 
 
Podrobnější čísla o serverovém trhu navíc říkají, že pokud jde o ty segmenty, v nichž AMD s Intelem skutečně soupeří, pak v nich už celkově dosáhlo hranice 15 procent, zatímco ARM je na 4 procentech. Toho se týká následující graf:
 
 
AMD s tak aktuálně snaží vyrábět prioritně takové procesory, z nichž plynou největší zisky a rovněž se rozhodlo využít své lepší pozice výrobce výkonnějších procesorů prostě tím, že je zdražilo, ale to se ukázalo už při nástupu generace Ryzen 5000. Co se týče celkového aktuálního podílu 22,5 % na trhu s x86, takový měla firma AMD naposledy v roce 2007, i když ve třetím kvartálu loňského roku bylo dosaženo 22,4 %, čili oproti tomu v podstatě nejde o žádný pokrok. 
 
Pokud jde o celkový trh s PC, pak ten přinesl v druhém letošním kvartálu rekordních 18 miliard tržeb již třetí kvartál po sobě se na trh dodalo přes 120 milionů procesorů, což je o celou třetinu více v porovnání s předcovidovou dobou. 


reklama