reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesorů Skylake má být nedostatek, alespoň zezačátku

28.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Procesorů Skylake má být nedostatek, alespoň zezačátku
Už v příštím týdnu se představí nové procesory Intel Skylake-S s odemčeným násobičem a tchaj-wanské zdroje varují, že Intel nebude zprvu schopen uspokojit předpokládanou poptávku po těchto novinkách.
Na procesory Skylake jsou uživatelé hledající výkon natěšení, však Intel si pro ně od doby vypuštění prvních procesorů Haswell nepřipravil velké vylepšení. Haswell Refresh jen stavěly na připraveném základu a desktopové Broadwell jsou určeny pro ty, kteří hledají výkonnou integrovanou grafiku a výkon procesorové části mají veskrze průměrný. I proto lze předpokládat, že zájem o nové Skylake bude velký, i když stále není jisté, zda bude vůbec o co stát. Potenciál procesorů Core i5-6600K a Core i7-6700K může tkvět ale především v přetaktování, o což by se zasloužila jejich 14nm architektura.





Přinejmenším jeden švédský prodejce a několik zdrojů z Tchaj-wanu tak varují, že procesorů Skylake bude zezačátku nedostatek a Intel nebude schopen dobře uspokojit poptávku po nich. Předpokládá se tedy, že první kusy zmizí z obchodů během několika dnů od začátku prodeje. Zástupce švédského obchodu Webhallen také uvedl, že je vysoce pravděpodobné, že ty nejzajímavější základní desky s čipsetem Z170 se zpozdí, a to dokonce o celý měsíc.

Není jasné, z jakého důvodu má být nedostatek procesorů Skylake-S a není ani jasné, zda Intel v takovém případě neupřednostní některé trhy před jinými. Však architektura Skylake už je připravena a 14nm výrobní proces by měl být dostatečně vyspělý na to, aby poskytoval slušnou výtěžnost.





Vedle toho jsme se také dozvěděli, že Asus si pro nové desky s čipsetem Intel Z170 chystá speciální O.C. socket LGA 1151. Stejnou věc nabízí také u svých desek s Intel X99 pro procesory Core i7 Extreme a jde o to, že tyto sockety nabídnou více jak 1151 pinů (v případě LGA 1151). Dostanou několik pinů navíc, jejichž účelem bude posílit napájení procesorů, aby uživateli pomohly k dosažení vyšších pracovních frekvencí díky stabilnějšímu napájení. Můžeme mluvit o tzv. "deluxe socketech", které budou součástí desek Asus Z170-K, Z170-Deluxe, Z170-AR, Z170-A, Z170 Pro Gaming, ROG Maximus VIII Ranger, ROG Maximus VIII Hero and ROG Maximus VIII Gene a dalších.

Zdroj: KitGuru
reklama