reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Haswell přijdou na trh 4. června

29.4.2013, Jan Vítek, aktualita
Procesory Haswell přijdou na trh 4. června
Intel oficiálně oznámil, že jeho nejnovější desktopové a mobilní procesory Core Haswell (již čtvrtá generace) přijdou na trh 4. června tohoto roku. Prohlašuje o nich, že díky výraznému poklesu spotřeby energie se budou montovat i do tabletů,...
Intel oficiálně oznámil, že jeho nejnovější desktopové a mobilní procesory Core Haswell (již čtvrtá generace) přijdou na trh 4. června tohoto roku. Prohlašuje o nich, že díky výraznému poklesu spotřeby energie se budou montovat i do tabletů, to tedy vedle desktopů a notebooků.





Spotřeba procesorů v klidovém režimu má být dokonce dvacetkrát nižší než u procesorů Sandy Bridge, přičemž výkon a pohotové uvedení do potřebného režimu nemá být problém. Krom toho Intel chce uvést na trh také modely s maximální spotřebou pouze 10 W, které se tak budou hodit především do velmi tenkých ultrabooků či právě tabletů.





Procesory Haswell jinak půjdou ve stopách předchozích Sandy Bridge a Ivy Bridge, takže nabídnou dvě až čtyři jádra s podporou Hyperthreadingu a vedle toho grafické jádro. Budou tu ale nové funkce a vylepšení v architektuře, jak ukazuje třeba tato zpráva nebo okolní obrázky z prezentace, kde se mluví o nových FMA jednotkách, nové mechanismy pro předvídání větvení, větší buffery, a to vše pro zajištění většího výkonu především při paralelním zpracování úloh. Na druhou stranu se stále zůstává u pamětí DDR3/DDR3L a dvoukanálového řadiče, pak tu bude podpora PCI Express 3.0 či podpora Turbo Boost.





Grafická jádra nabídnou dle očekávání výrazně lepší výkon než předchozí. Založena jsou na architektuře Denlow a podpora bude zajištěna pro DirectX 11.1 a OpenGL 3.2+.

Zdroj: X-bit labs
reklama