reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory jako brzká budoucnost kryptotěžby? Threadrippery se vyplácí

5.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Procesory jako brzká budoucnost kryptotěžby? Threadrippery se vyplácí
Asi málokdo by pomyslel na to, že by prosté x86 procesory mohly být využity k těžbě vedle GPU či specializovaných ASIC. Už jsou ale využitelné a takové Threadrippery se mohou takto samy zaplatit za necelý rok a půl. 
Hashování je otázka vysoce paralelizovaných výpočtů, v čemž jsou grafické karty velice dobré a efektivní a procesory se jim nemohou rovnat. Nebo snad mohou? Dle HardOCP se procesory AMD Threadripper už vcelku úspěšně využívají k těžbě kryptoměn a k rozšíření takového způsobu by mohl přispět ten prostý fakt, že výkonné grafické karty na trhu nejsou a pokud ano, tak velice drahé. 
 
 
Na serveru HardOCP už otestovali, že jeden procesor AMD Ryzen Threadripper 1950X může dosáhnout výkonu 1483 Hash/s při spotřebě celého systému 246 W a v kombinaci s kartou GTX 1080 to bylo 2005 Hash/s při spotřebě 335 W, čili jen o cca 520 navíc. To se týká kryptoměny Monero a algoritmu CryptoNight, přičemž na základě dnešní hodnoty této měny by se daný Threadripper s cenou 1000 dolarů zaplatit. Otázka je, jak se hodnota Monera bude vyvíjet dále, takže máme výhled na to, že se procesor může zaplatit podstatně dříve, nebo i nikdy, pokud náklady na energii přesáhnou výdělek. 
 
AMD se už vyjádřilo k té otázce, proč je Threadripper v tomto případě tak moc efektivní v těžbě, že za sebou daleko nechá i kartu GeForce GTX 1080. Není to proto, že by byl celkově výkonnější, ale právě kvůli tomu, že mu vyhovuje CryptoNight. Tento algoritmus využívá 2 MB L3 cache na jedno vlákno, a tak mu Threadripper se svými 32 MB L3 cache velice vyhovuje. Celý dataset pro těžbu tak může být uložen v cache, což těžbu velice urychluje a v případě Threadripperů jde konkrétně o 15 vláken (čili ne plných teoretických 16). Pak může být i procesor 1950X na stejné úrovni jako grafika RX Vega v základním nastavení. 
 
Pokud by snad už někdo chtěl panikařit, že zanedlouho nebudou už dostupné ani procesory, je třeba poukázat na jednu důležitou skutečnost. Grafických karet v jedné těžební soupravě může být třeba osm nebo i více, ovšem základní desky pro Threadripper mají pouze jednu patici (vícepaticové systémy jsou určeny pro mnohem dražší EPYC). Takže pokud by někdo chtěl těžit pomocí procesorů ve velkém, musel by si pro každý zvlášť koupit alespoň desku, paměti a zdroj, což by tento způsob značně prodražilo jak svými náklady na pořízení, tak na provoz. Právě proto je těžba pomocí procesoru aktuálně viděna spíše jen jako způsob, jak si přivydělat nějakou tu kačku s vidinou toho, že se procesor po roce či dvou může sám takto zaplatit. 
 
 
Skutečně nečekejme, že po procesorech Threadripper (či Core i9) bude od této doby taková sháňka, že je potká to samé, co grafické karty.  
 
Zdroj: HardOCP 


reklama