reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodej elektronických zařízení stoupá vyjma PC

20.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Prodej elektronických zařízení stoupá vyjma PC
Když vezmeme celosvětový prodej počítačů, notebooků, mobilů a tabletů, zjistíme, že se jich prodalo více, než jak tomu bylo o rok zpátky. Avšak počítače samotné jsou v porovnání s minulým rokem v mínusu.
Když sečteme všechna elektronická zařízení, která se mají prodat v roce 2015 - podle předběžných odborných odhadů - číslo se má vyšplhat až k 2,5 miliardám zařízení, což představuje meziroční navýšení o 2,8 %.

Celosvětový prodej desktopových počítačů, notebooků, ultrabooků a podobných pracovních zařízení má dosahovat hodnoty 226 miliard dolarů, tedy asi 5 900 miliard Kč. To představuje meziroční snížení o 7,2 %. To je poměrně velký rozdíl.

"Prodej počítačů se celosvětově sníží kvůli zvýšení cen u prodejců v Evropě a dalších oblastech, které jsou závislé na kurzu vlastní měny vůči dolaru," řekl Ranjit Atwal, statistik a analytik společnosti Gartner.

"Měnový kurz nutí prodejce počítačů navýšit ceny zařízení, aby byli stále výděleční, což v důsledku snižuje prodeje. To by v praxi mohlo znamenat, že velké firmy odloží nákupy počítačů a že se stejně zařídí i koncoví zákazníci," dodal Atwal s tím, že se jedná hlavně o důsledek finanční situace na trhu.





Další zásadní problém s prodejem počítačů a notebooků mohou představovat androidní zařízení, která mají stále větší funkčnost a některým uživatelům nahrazují plnohodnotné Windows. Navíc se zde zákazníci pohybují v nižší cenové hladině, takže nárůst cen v Evropě pro tato zařízení není tak drastický. Je ale zajímavé, že mobilní trhy rostou, když v nich má největší podíl Apple a také Samsung se svými předraženými vlajkovými loděmi. Jejich stěžejní zařízení se přitom cenově vyrovnají i slušným počítačovým sestavám.

Tady už hraje důležitou roli obměna zařízení, která není u počítačů velká. Hlavně velké společnosti své počítače neobměňují tak často jako někteří lidé svá mobilní zařízení. "Zákazníci budou preferovat koupě mobilů namísto počítačů," řekla Roberta Cozza, analytička Gartneru.

Prodej mobilních telefonů v roce 2015 poroste o 3,5 % a měl by dosáhnout 1,9 miliardy zařízení. Prodej tabletů by měl přesáhnout 200 milionů kusů. Když se zpětně podíváme na předpokládaný prodej všech zařízení, který se zastavil na 2,5 miliardách, můžeme vidět, že počítače již mají minimální podíl, což jasně ukazuje tendence uživatelů.

A i když se předpokládá, že podíl počítačů klesne kvůli vysoké ceně, je zajímavé, že v segmentu drahých telefonů od Applu se očekává mírný nárůst jako dozvuk loňských vysokých prodejů.

Obecně bychom ale mohli očekávat, že jakmile se kurzy dolaru ustálí nebo vrátí na dřívější hodnoty, tak se můžeme dočkat nárůstu prodeje v segmentu počítačů, protože velké společnosti, které s nákupem vyčkávaly, se pustí do hardwarové obnovy svých zařízení.

Zdroj: eWeek
reklama