reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodej pevných disků láme kapacitní rekordy

12.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Prodej pevných disků láme kapacitní rekordy
Výrobci pevných disků mají v tomto roce žně, které jejich trh probudily z letargie. Nedá se sice ještě mluvit o celkovém obratu, nicméně se ukazuje, že celková kapacita disků dodaných na trh roste bez nadsázky nebývalým tempem. 
Na trhu už zůstali pouze tři výrobci pevných disků, a sice Seagate, Toshiba a Western Digital, kteří v druhém letošním kvartálu dodali na trh 67,6 milionů pevných disků, z nichž cca 19 milionů bylo ze skupiny podnikových/nearline modelů. Meziročně je to o 8,8 milionů kusů více a mezikvartálně o 3,4 miliony více, přičemž příčiny růstu jsou tři: poptávka ze strany datových center, pak i běžných uživatelů a nakonec samozřejmě Chia. 
 
 
Počty dodaných disků, které v grafu ukazuje přerušovaná čára, pochopitelně postupem času klesají, neboť HDD jsou nahrazovány pomocí SSD ve všech oblastech a zvláště pak v případě spotřební elektroniky a domácích počítačů mají postupem času v podstatě zmizet. Klesají tak i tržby znázorněné modrými sloupečky, ovšem plná čára nám ukazuje vývoj kapacity, která se v nových discích dostává na trh a ta zvláště v tomto roce prudce vzrostla na 351,4 EB (exabajt), což je o 45 % více než před rokem a o 22 % více než v minulém kvartálu. x
 
 
Jde především o dopad prodejů vysokokapacitních nearline a podnikových disků, v jejichž případě se dočteme o průměru 12,8 TB na disk, díky čemuž takové modely i přes celkově menší zastoupení z hlediska prodaných kusů na celkové kapacitě 351,4 EB v minulém kvartálu znamenaly 243 EB. Zbývajících 48,6 milionů disků tak tvořilo jen 108,4 EB, čili měly průměrnou kapacitu jen 2,33 TB. 
 
Jaký podíl na tom všem ale mělo farmaření Chia? Aktuálně se kapacita sítě pohybuje mezi 30 a 35 EB, přičemž se dá říci, že z cca nuly na 30 EB se Chia dostala právě během druhého kvartálu a nyní už kapacita spíše stagnuje. Čili lze říci, že farmáři Chia se podíleli z hlediska kapacity na necelé desetině prodejů pevných disků v druhém kvartálu, což není zanedbatelné, ale celý růst ani zdaleka nebyl způsoben jen zájmem z jejich strany. Na to ostatně ukazuje i vývoj z doby, kdy o existenci Chia ještě téměř nikdo netušil. 
 
Nyní ale již poptávka od farmářů prakticky opadla, čili s touto vzpruhou výrobci nemohou počítat, a tak už ani růst celkové kapacity disků prodaných ve třetím čtvrletí asi nebude tak prudký jako v první polovině roku. 
 


reklama