reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodej výbavy továren pro výrobu čipů prudce roste

16.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Prodej výbavy továren pro výrobu čipů prudce roste
Nedávno jsme se dozvěděli, že čínské firmy skupují vybavení pro továrny na výrobu počítačových čipů, ovšem to šlo spíše o starší stroje z druhé ruky. Nyní jde o celkové tržby z prodeje výbavy, které trhají rekordy.
Dle organizace SEMI, která zastupuje výrobce čipů a strojů pro jejich výrobu, dosáhly tržby za prodej výbavy továren v loňském roce rekordních 71,19 miliard amerických dolarů, což představuje 19% nárůst oproti roku 2019. A to je pochopitelně pouze začátek, neboť až letos začaly firmy jako Samsung, Intel a především TSMC prudce zvyšovat své výdaje, z nichž značná část půjde i na nákup nové výbavy a v příštích letech to nebude jiné. 
 
 
Zde pak máme rozdělení nákupů dle regionů, z čehož je vidět, že Čína celkově rozhodně nezaostávala a naopak se vyšvihla z hlediska celkového objemu na první místo před Tchaj-wan. Uvidíme ale, jak tomu bude letos, ostatně například TSMC navyšuje provozní výdaje oproti předchozímu roku ze 17,2 miliard na 30 miliard dolarů a podobně se zachovají i jihokorejští výrobci, přičemž prodeje výbavy už loni rostly především díky nim, jak je vidět z nárůstu o 61 procent.
 
Region 2020 2019 Změna
Čína 18,72 13,45 39%
Tchaj-wan 17,15 17,12 0,2%
Jižní Korea 16,08 9,97 61%
Japonsko 7,58 6,27 21%
Severní Amerika 6,53 8,15 -20%
Evropa 2,64 2,28 16%
zbytek světa 2,48 2,52 -1%
Celkem 71,19 59,75 19%
 tržby za prodej výbavy pro výrobu čipů (miliardy USD)
 
Příčiny toho všeho jsou zřejmé. Jak uvádí SEMI, jde v základu o prudce se zvyšující poptávku po čipech s tím, že ta v příštích letech ještě poroste. Dále se očekává eskalace souboje mezi TSMC a Samsungem, pak jde i o to, že nová generace výrobních zařízení pro EUV i DUV je dražší, čili vybavení továren se celkově prodražuje. A nakonec jde právě i o čínské firmy, které k nákupům tlačí obchodní válka s USA i rozhodnutí čínské vlády nastolit směr k soběstačnosti ve výrobě čipů. 
 
Z čísel to také působí tak, že Tchaj-wan zaostává, což je samozřejmě v celkovém měřítku pravda. Nicméně jde o to, že tamní společnost UMC se začala více orientovat na speciální a vyspělé procesy, kvůli čemuž v posledním roce značně snížila investice do nové výbavy a sama TSMC alespoň svými investicemi dorovnala čísla z roku 2019. Neznamená to tak, že by tchaj-wanské firmy celkově zaostávaly a v případě TSMC tomu bude v příštích třech letech (včetně tohoto roku) právě naopak, neboť firma plánuje dosáhnout celkem 100 miliard dolarů určených na kapitálové výdaje. 
 
Pokud jde o jihokorejce, pak mezi jejich firmami táhnou investice především Samsung a SK Hynix, přičemž právě druhá jmenovaná společnost plánuje postavit rovnou celou obrovskou megatovárnu za 106 miliard dolarů, jež ale bude dokončena až někdy v polovině tohoto desetiletí. 
 
Investice v Severní Americe ovšem vázly, i když s plánovanou 5nm továrnou firmy TSMC, již by chtěl doplnit i Samsung a také s ohlášenými dvěma továrnami v Arizoně, které postaví Intel, se budou i tam investice zvyšovat.
 
A pokud jde o Evropu, ta také údajně láká Samsung i TSMC a vedle toho tu máme v irském Leixlipu Intel, který plánuje rozjet výrobu pomocí 7nm procesu a vedle toho by měl Intel vybudovat v Evropě i zbrusu novou továrnu, ale zatím není jasné, zda to bude opět Irsko, případně Izrael (v tomto ohledu považován také za Evropu), anebo snad jiná země. 


reklama