reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje disků WD se propadají, firma doufá v brzké oživení

30.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Prodeje disků WD se propadají, firma doufá v brzké oživení
Western Digital Corp. v této době zažívá velice výrazný pokles prodejů pevných disků, které se dostaly na několikaleté minimum a zatím nic nenaznačuje, že by se měl pokles zastavit. Čemu tedy WD čelí?
Prodeje pevných disků firmy Western Digital Corp. klesají už celý fiskální rok 2015, tedy již čtyři kvartály. Můžeme za tím vidět především klesající prodeje osobních počítačů a spotřební elektroniky, do níž se disky WD montují také, ale rovněž je jasné, že WD musí čelit konkurenci ze strany stále dostupnějších SSD.





Celkové prodeje disků WD v posledním roce klesly o celých 16 milionů kusů, což je slušný sešup vzhledem k tomu, že se začínalo na 65 milionech. Nicméně firma se prý i tak udržela v zisku. Jak je vidět z grafu, na poklesu se podílely především pevné disky pro běžné sestavy, zatímco podnikové disky si víceméně udržely své prodeje.





Prodeje spotřebitelských disků (WD Client) se tak pomalu blíží úrovni z roku 2011, ovšem v tomto roce byly příčinou pouze katastrofální povodně v Thajsku, které narušily celý průmysl s pevnými disky. Ty ale zároveň dostaly dolů i produkci podnikových a jiných modelů pevných disků, takže při porovnání celkových prodejů je na tom WD stále podstatně lépe než v roce 2011. Na druhou stranu, v té době mohli výrobci reagovat zvýšením cen, neboť byli postiženi v podstatě všichni a výsledkem byl nedostatek pevných disků na trhu, zatímco dnes je situace spíše opačná. Průměrná cena pevných disků WD je tak 60 USD, což je na stejné úrovni jako před rokem. Firma dle svých odhadů ve 2. kvartálu fiskálního roku 2015 bojovala o trh s HDD, na němž se celkem prodalo 111 milionů kusů.

WD věří, že má velkou šanci uspět především se svými podnikovými disky, kde figurují hi-end modely s vysokou kapacitou umožněnou záznamem SMR, které jsou plněny heliem. Ve 3. kvartálu kalendářního roku 2015 pak očekává stabilizaci prodejů a v posledním kvartálu dokonce i nárůst. Klade tak naděje především do systému Windows 10 a procesorů Skylake, jak uvedl Stephen Milligan, CEO firmy.

Firma za poslední období vykázala tržby 3,2 miliardy USD a čistý zisk 220 milionů (0,94 USD na akcii). Jde o 4. kvartál fiskálního 2015, který skončil 3. července. Před rokem to sice byly tržby 3,7 miliardy a zisk 317 milionů, ale s ohledem na pokles prodejů jde aktuálně o velice dobrý výsledek. Vypadá to ale, že v současnosti je trh s PC problematický pro drtivou většinu výrobců hardwaru a každý z nich obrací svůj zrak k Intelu a Microsoftu a doufá, že jejich produktové novinky zájem o PC oživí. Takové AMD se ale musí spolehnout především na sebe a kvalitu svých produktů.

Zdroj: KitGuru

.
reklama