reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje grafik se zvýšily, ale AMD nezískalo zpět ztracený podíl

16.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Prodeje grafik se zvýšily, ale AMD nezískalo zpět ztracený podíl
Společnost Jon Peddie Research (JPR) zveřejnila čerstvé údaje týkající se prodejů samostatných grafických karet (AIB) za uplynulý, tedy třetí kvartál tohoto roku. Celkové prodeje se zvýšily, ale AMD svůj podíl zpět nezískalo.
NVIDIA si pro letošek zajistila více než 80% podíl na trhu se samostatnými grafickými kartami (Add-in Board - AIB) a ten si stále drží. Nedá se přitom říci, že by byl pro ni tento rok bezproblémový. Hned na jeho začátku se provalilo, že GeForce GTX 970 neumí efektivně využít veškerou svou paměť. K jejím posledním 512 MB má karta mnohem pomalejší přístup než k prvním 3,5 GB, což ale řadu uživatelů neodradilo od koupi této karty. Dále je tu téma asynchronních shaderů, vhodnosti grafických karet NVIDIA pro herní VR systémy (Oculus preferuje Radeony) a nakonec můžeme zmínit nedávné problémy s vysokým zatížením GeForce spojeným s G-Sync a rychlými monitory.

Na druhou stranu, právě NVIDIA má na trhu pouze nová GPU s vysokou energetickou efektivitou, zatímco AMD i na aktuálních Radeonech 300 využívá i dlouhá léta známá GPU, a tak v rámci jedné řady nabízí karty s GPU architektury GCN 1.0, 1.1 i 1.2. Firma se také rozhodla, že v prvním pololetí omezí dodávky karet, aby se vyprázdnily sklady, což se podepsalo i na jejím klesajícím podílu a nástup nové generace Radeonů to dle aktuálních výsledků už nezachránil, i když zlepšení tu je.





Předně je třeba poznamenat, že celkový pokles prodejů grafických karet z druhého kvartálu se obrátil, ale to je obvyklý trend. Třetí kvartál byl v posledních letech vždy silnější než druhý, takže tento vývoj byl očekávaný. Zveřejněná čísla se týkají všech grafických karet pro PC, pracovní stanice i servery a jsou prodávány buď v obchodech nebo instalovány do prodávaných počítačů.





Společnost JPR sleduje na tomto trhu čtyři firmy, z nichž dvě mají zanedbatelný podíl. Je to jednak S3 Graphics, nyní součást firmy HTC a pak tu je Matrox zaměřující se především na specializované profesionální karty. Na druhé straně je tu AMD a NVIDIA, jejichž aktuální podíly nyní činí 18,8 a 81,1 procent. Je tedy vidět, že podíl AMD se od předchozího kvartálu nezvedl ani o procento, přičemž ještě před rokem měla firma svůj podíl o 10 procent větší. Přesto ale mohla profitovat z celkově vyšších prodejů karet, ale to platí i pro NVIDII.

Celý trh s AIB grafikami totiž mezikvartálně rostl o 27,6 % (to je dost v porovnání s 12,6% desetiletým průměrem), ovšem meziročně prodeje karet klesly o 3,9 %. Celkový trh s desktopovými PC pak měl mezikvartálně růst o 7,6 %, ale meziročně klesl o 8,9 %. Je tu ale také jistý příslib budoucího růstu, který se týká celého PC trhu, a logicky tedy i grafických karet. Otázka je, zda z toho dokáže více vytěžit NVIDIA, nebo AMD, přičemž klíčový bude nástup dalších generací karet - NVIDIA Pascal a AMD Arctic Islands.

Zdroj: techPowerUp
reklama