reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje LCD monitorů: jak si stojí výrobci?

19.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Prodeje LCD monitorů: jak si stojí výrobci?
Společnost International Data Corporation (IDC) monitorující prodeje různých typů produktů na celosvětovém trhu vydala zprávu o prodejích LCD monitorů za druhý kvartál tohoto roku. Podívejme se, jak si stojí jednotliví výrobci.
Na trhu s LCD monitory je situace poměrně vyrovnaná a žádný z výrobců nemá výraznou převahu, i když změny v prodejích jsou v některých případech značné. Hlavní zprávou je, že prodeje LCD monitorů meziročně klesly o 2,9 procenta, čili srovnáváme stejné kvartály tohoto a předchozího roku. To víceméně reflektuje i vývoj prodejů počítačů PC. IDC předpokládá, že trend prodejů bude spíše sestupný a v tomto roce bude celkový počet 107 milionů prodaných kusů. Nicméně i tak jsou reálná čísla lepší, než se předpokládalo, za což může především silný mezikvartální růst v USA, a to o 11 %.





V posledním roce to odnesla především společnost LG Electronics, která má z první pětky nejnižší podíl a naopak nejvíce získala společnost Lenovo, čili tyto dvě společnosti si vyměnily pozice. Na prvních třech příčkách, které okupuje Dell, Samsung a HP, už není tak živo, a všechny tři firmy si tak udržely své dvouciferné podíly.

Co se týče používaných technologií, pak dnes už bereme LED podsvícení jako samozřejmost a slovy čísel se tento způsob využívá u 93 % nových monitorů, přičemž ještě před rokem to bylo o více jak 10 procent méně. Mezi úhlopříčkami pak jednoznačně vedou 21,x" obrazovky s podílem 22,5 % a nejrozšířenějším poměrem stran je zcela nepřekvapivě 16:9 s masivním 82,4% podílem. Následuje sedmkrát méně rozšířený 16:10. Monitory vybavené dotykovou obrazovkou jsou stále velmi málo rozšířené s podílem pouze 0,4 % a téměř 40 % z nich se prodá v USA. Je ale pravděpodobné, že se do této statistiky nepočítají dotykové panely, jež jsou součástí počítačů AiO. To by pak statistiky vypadaly asi trošku jinak.

Zdroj: techPowerUp
reklama