reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje PC mají klesnout o 3,7 %

28.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Prodeje PC mají klesnout o 3,7 %
Společnost International Data Corporation (IDC) vydala další svou pravidelnou zprávu Worldwide Quarterly PC Tracker, v níž předpovídá celosvětový vývoj počítačů PC. Podívejme se tedy na nejnovější informace.
V posledních měsících se objevovaly spíše pozitivní zprávy, dle nichž se měl už dlouho trvající pokles prodejů počítačů PC podstatně zbrzdit, na což nově udávané číslo udávající pokles o 3,7 % moc nevypadá. Ovšem IDC dříve předpovídalo pokles dokonce o plných šest procent, takže novou zprávu můžeme považovat za zlepšení.





Mladé trhy ve vývojových zemích nebudou počítačům PC příliš nakloněny, protože na nich je stále velká konkurence ze strany alternativních zařízení, jako jsou například tablety a existuje také řada problémů ekonomického a politického rázu. O zlepšení prodejů se tak má postarat obnovený zájem uživatelů především v ekonomicky vyspělých zemích, který se ostatně již začal projevovat. Zde můžeme zmínit také další dílek do skládačky, a sice chystaný systém Windows 9 "Threshold", který dle všeho bude k uživatelům desktopových počítačů a klasických notebooků daleko přívětivější než Windows 8.

Takže zatímco na mladých trzích mají prodeje PC dále klesat, pak ve vyspělých zemích mají prodeje v tomto roce růst o 5,6 %, což by byl nejlepší výsledek od roku 2010. Ostatně nejlepší přehled nám poskytne zveřejněná tabulka, kde se čísla týkají celkových prodejů PC v milionech kusů, a to na mladých trzích (Emerging Markets), vyspělých trzích (Mature Markets) a celosvětově (Worldwide). Hodnoty jsou pak ještě rozděleny mezi desktopová a mobilní PC.





Nicméně jak ukazuje výhled do budoucna, konkétně tedy do roku 2018, pokles prodejů se má na vyspělých trzích obnovit, i když spíše jen mírný, zatímco na mladých trzích se očekávají i černá čísla, díky čemuž je celosvětový výhled poměrně pozitivní. Když se ale podíváme na absolutní čísla, pak celkové prodeje mobilních PC mají do roku 2018 stagnovat a počty dodaných desktopových PC klesnou.

Pravdou také je, že v posledním období byl vůbec poprvé zaznamenán pokles prodejů tabletů, což by mohlo být pro počítače PC pozitivní, protože právě i kvůli tabletům se prodloužila doba, za kterou uživatelé obvykle vyměnili své PC za lepší. Řada z nich si prostě pořídila tablet a spokojila se se starým počítačem. Sluší se ale také dodat, že tak činili i proto, že je dnes téměř nic nenutí k tomu, aby svůj několik let starý počítač měnili za nový, neboť i takový může mít i na dnešní poměry velmi slušný výkon. Ten za poslední roky posunuly dopředu především SSD a kvůli nim není třeba si pořizovat nový počítač.

Zdroj: techPowerUp
reklama