reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje PC meziročně klesly o 1,7 %, čekaly se 4 %

9.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Prodeje PC meziročně klesly o 1,7 %, čekaly se 4 %
Společnost International Data Corporation (IDC) zveřenila nejnovější data týkající se prodejů počítačů PC, mezi něž se tedy počítají i Macy. Dle nich byl zaznamenán meziroční pokles o 1,7 %, ovšem to je přesto pozitivní zpráva.
Za poslední, tedy třetí kvartál tohoto roku se na trh dodalo na 78,5 milionů počítačů, což v porovnání se stejným kvartálem minulého roku představuje pokles o 1,7 %. Nicméně dle IDC Worldwide Quarterly PC Tracker byl předpokládaný pokles 4,1 %, čili konečný výsledek je oproti předpokladům daleko lepší. Prodeje počítačů PC jsou přitom nyní ostře sledované, neboť má nastat jejich oživení a otázkou tedy je, zda se v nebližších kvartálech nedostanou do černých čísel.





Za lepšími výsledky stojí trendy, které ovlivnily prodej i v druhém kvartále. Lepší byly prodeje především podnikových PC, mezi něž patří i Chromebooky a vůbec počítače s OS Chrome, což jde na vrub hlavně třem hlavním prodejcům, firmám Lenovo, HP a Dell. Všechny zaznamenaly významné zvýšení prodejů na úkor ostatních prodejců, díky čemuž zvýšili i své podíly na trhu. To samé platí i pro čtvrtého a pátého v pořadí, firmu Acer Group a Apple. Lenovo však evidentně dokázalo ještě zvýšit svůj náskok na někdejší jedničku, firmu HP, a nyní má pod kontrolou plnou pětinu trhu s PC.

Co se týče jednotlivých trhů, pak vyšší prodeje byly zaznamenány především na vyspělých trzích v Severní Aerice a Evropě. Podepsala se na tom migrace ze systému Windows XP, která tedy poněkud zpomalila, dále pak dobré ekonomické vyhlídky, saturace trhu s tablety a také důsledky větší konkurence na trhu s notebooky. Zklamáním byly pak jako obvykle mladé trhy, i když v Asii a Pacifiku bodovala levná přenosná PC. Ta ale nemusí pro platformu PC budovat stabilní základnu do budoucna a výrobci i zákazníci mohou z ní snadno přesedlat na jiná zařízení, jak se obává analytik Jay Chou z Worldwide PC Trackers.

Samotný trh ve Spojených státech meziročně rostl o slušných 4,3 procent (prodalo se 17,3 mil. PC) a mezikvartálně to bylo 2,6 %, na čemž se podepsaly prodeje kolem začátku školního roku, dále se rozšiřující Chromebooky a migrace z Windows XP na Windows 7 zaznamenaná především ve firmách a organizacích. Na tomto trhu už tolik netáhnou tablety, což také hrálo počítačům PC do karet. Na trhu EMEA, kam patří také Evropa, zaznamenaly úspěcht především notebooky s levným systémem Windows 8.1 s Bing a o růst prodejů se postaraly především trhy v západní Evropě, kdežto zemí patřících do CEMA se růst moc netýkal, což si IDC vysvětluje politickou a ekonomickou nestabilitou. Mezi tyto země totiž patří i Rusko a Ukrajina, ale také třeba Česká republika.

Zdroj: TZ IDC
reklama