reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje PC výrazně klesají

10.7.2015, Jan Pánek, aktualita
Prodeje PC výrazně klesají
Byly zveřejněny výsledky prodeje počítačů za druhý kvartál letošního roku. Napříč celým polem klesají prodeje, což se znatelně odrazilo i v celkových prodejích, jaké jsou příčiny poklesu prodejů PC?
Gartner a IDC jsou agentury, které se zabývají statistikami prodejnosti, a obě vydaly prohlášení ohledně prodejů počítačů v Q2 letošního roku, což porovnaly se stejným obdobím loňského roku, jak to tedy dopadlo?

Podle obou společností se za loňský druhý kvartál prodalo asi 75 milionů počítačů, letos se za stejné období prodalo přibližně 67 milionů počítačů, to představuje meziroční pokles o 8 milionů zařízení. Tento pokles se ale promítl rovnoměrně do výsledků všech velkých hráčů na trhu kromě Applu.

Jedničkou na trhu s PC stále zůstává Lenovo. To si dokonce polepšilo, když si nyní ukrojilo větší podíl na trhu, na čemž se shodují obě agentury, i když v přesných výsledcích se rozcházejí. Každopádně by se podíl Lenova měl na celosvětovém trhu držet okolo 20 %. I tak ale Lenovu spadly prodeje, loni se prodalo 14,5 milionů zařízení, letos o milion méně.

Dvojkou na trhu je stále HP ani tato společnost nezaznamenala pokles podílu na trhu, možná se její podíl i mírně zvýšil, v tom se ale obě agentury rozcházejí. Počet prodaných kusů se však snížil také cca o milion (jako v případě) Lenova z 13 milionů na 12 milionů.

Dell zůstal také na své pozici na světovém trhu, v jeho případě se obě agentury shodují, že jeho podíl se zvýšil, ale jedná se asi o 0,6 %. Počet prodaných kusů počítačů v jeho případě spadl o 0,75 milionu na 9,5 milionu počítačů v letošním Q2.

Na 4. místě se ale objevilo nové jméno, Apple. Meziroční prodeje jeho počítačů se zvedly ze 4,4 milionu počítačů na 5,1 milionu. To znamenalo, že si najednou ukrojil mnohem větší koláč z celosvětového trhu s počítači a z 5,9 % si polepšil na 7,8 %.





A na děleném pátém místě se nachází největší propadlík, Acer. Prodeje jeho počítačů klesly o 1,2 milionu na 4,5 milionu prodaných kusů, to značí pokles prodeje o více než 20 procent. Taktéž ho to stálo 4. místo na celosvětovém trhu.

S ním je na děleném 5. místě i ASUS, který zaznamenal jen malý propad prodejů - asi o 0,3 milionu, což mu zaručuje stále slušné prodeje.

Proč se trh potýká s úpadkem? I k tomu měly agentury IDC a Gartner co říct. Začněme tím, že minulý rok se v tomto kvartálu nesl ve znamení ukončení podpory pro Windows XP, což znamenalo zvýšenou poptávku po počítačích s novějším operačním systémem.

Na to můžeme navázat tím, že letos se tento kvartál čekalo (a stále čekáme) na nové Windows 10, a i přes nezpoplatněnou aktualizaci ze starších verzí se zdá, že si lidé počkají na zařízení s novějším OS.

Dalším důvodem, který se mohl zřetelně projevit i v ČR, je kurz dolaru, který posílil vůči menším měnám, takže na trzích, kde cena hraje prim, se počítače moc neprodávaly. U nás byla situace vyhrocena ještě postojem ČNB, která schválně devalvovala naši měnu.

I přes tato nepříliš povzbudivá čísla jsou podle obou agentur vyhlídky dobré. Na trh mají přijít nové Windows 10, se kterými přijde i velké množství zařízení. Tímto krokem by se měl trh dostat do normálního stavu.

Zdroj: Hexus.net
reklama