reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prohlížeč Avast SafeZone byl nebezpečnější než výchozí Chromium

6.2.2016, Milan Šurkala, aktualita
Prohlížeč Avast SafeZone byl nebezpečnější než výchozí Chromium
Antivirové společnosti někdy nabízí speciální verze prohlížečů, které mají být ještě bezpečnější než ty běžně používané. Skutečnost je ale často opačná, což platilo i pro Avast SafeZone. Ten trpěl na chybu, která byla ve Chromiu, z něhož vychází, ošetřena.
Už v minulosti se stalo, že speciální "bezpečná" varianta internetového prohlížeče dodávaná v balíčku antivirových programů byla méně bezpečná než prohlížeč, z něhož tato verze vycházela. Jednou z posledních byla např. společnost Comodo, jejíž prohlížeč Chromodo měl některé chyby navíc. Postihlo to také Avast a jeho prohlížeč SafeZone (Avastium). Ten vychází z enginu Chromium. SafeZone bohužel trpí na chybu, kdy je možné vzdáleně spustit prohlížeč a s jeho pomocí procházet celý počítač uživatele.


Avast logo


Stačí k tomu prohlížet útočnou stránku pomocí jakéhokoli prohlížeče, kdy škodlivý kód v JavaScriptu dokáže přes vzdálené volání procedur spustit SafeZone a převzít nad ním kontrolu. Zatímco prohlížeče obvykle dokážou lokálně procházet jen lokální počítač nebo síť, SafeZone tuto ochranu nemá a umožňuje toto procházení i počítačům zvenku. Zajímavé je to zejména proto, že Chromium, z něhož SafeZone vychází, touto ochranou disponuje. Na chybu přišel Tavis Osmandy z Google Project Zero a oznámil ji 18. prosince minulého roku. Problém demonstroval, kdy napsal kód ke vzdálenému přístupu k počítači a pomocí prohlížeče je možné vypsat obsah disku C:. Prohlížeč SafeZone se nyní dočkal opravy (verze 2016.11.1.2253) a už by nemělo být možné vzdáleně přebírat kontrolu nad prohlížečem SafeZone.

Zdroj: pcworld.com, digitaljournal.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama