reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prohlížeč Vivaldi 4.0 přináší RSS čtečku, e-mailového klienta i překladač

11.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Prohlížeč Vivaldi 4.0 přináší RSS čtečku, e-mailového klienta i překladač
Internetový prohlížeč Vivaldi sice nefiguruje na předních příčkách trhu s browsery, ale tvůrci dále pokračují ve vývoji a verze 4.0 přináší výrazná vylepšení. Najdeme tu RSS čtečku, e-mailového klienta i překladač.
Na trhu s internetovými prohlížeči figuruje především Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox a Apple Safari, výčet je ale mnohem delší a mnozí jistě vzpomenou ještě na Operu, na kterou se snaží navázat prohlížeč Vivaldi. Ten vychází ve verzi Vivaldi 4.0 a množství změn rozhodně není zanedbatelné. Prohlížeč je založen na jádře Chromium (i proto je mnohdy ve statistikách přiřazen ke Chromu) a podobně jako ostatní, i on se snaží o větší zachování soukromí a podobně.
 
Vivaldi 4.0
 
Mezi užitečné novinky patří zejména e-mailový klient. Je zde zabudovaná podpora pro Gmail a lze tu nakonfigurovat i jiné e-mailové servery využívající protokoly POP nebo IMAP. Mnozí také uvítají zabudovanou RSS čtečku, která nabídne poměrně jednoduché vkládání nových RSS kanálů. Ty se pak objevují jako by šlo o e-maily. Z každého článku prezentuje i první věty a ilustrační obrázek. Kdo tak nechce používat např. službu Feedly, má zde možnost používat RSS přímo v prohlížeči.
 
Nechybí také překladač stránek, přičemž je podporováno už 50 jazyků a brzy by měl být počet rozšířen až na 109. To ale nemusí nutně znamenat, že by šlo překládat všechny jazyky na všechny ostatní. Tvůrci přidali také funkci kalendáře.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama