reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prohlížeč Vivaldi dospěl do ostré verze

6.4.2016, Michal Hala, aktualita
Prohlížeč Vivaldi dospěl do ostré verze
Pokud už ho používáte, tak vám sám nabídl možnost upgradu z třetí betaverze. Pokud ho nepoužíváte, můžete ho vyzkoušet už v ostré verzi. Pokud vůbec nevíte, o čem je řeč, stručně vás s tímto prohlížečem seznámíme.
Kdysi dávno představovala Opera prohlížeč pro náročné uživatele. Vlastní jádro Presto, široké možnosti nastavení, ovládání gesty, spousta užitečných funkcí. Když ale dospěla do dvanácté verze, vedení společnosti se rozhodlo přejít na jádro Blink (teď trochu zjednodušuji) a začít pracovat na novém prohlížeči (pod starým jménem) prakticky od začátku.

Uživatelé Opery se rozdělili zhruba do dvou skupin, někteří se dosud drží původní dvanácté verze a odmítají přechod na novou platformu, někteří dali novince s Blinkem šanci. Někdo tvrdí, že nová Opera už je dost dobrá, někdo jí přes dlouhý vývoj na chuť dodnes nepřišel. Někteří nespokojení uživatelé nakonec přešli na Firefox nebo Chrome.

Pokud vám duch staré Opery přece jen chybí, tak naštěstí parta vývojářů ze starého týmu Opery v čele s jejím bývalým CEO Jónem Stephensonem von Tetzchnerem nebyla spokojená s tím, jaký směr vývoje nabrala Opera a rozhodla se udělat svůj a úplně nový browser ovšem zcela v duchu původní Opery. Už je to víc než dva roky a vývoj má za sebou několik alfa verzí a tři bety. A teď je tedy konečně venku ostrá verze.


Logo Vivaldi


Na výběr je 32bitová a 64bitová verze. Musím říct, že už od druhé bety používám tu 64bitovou, ale doporučována je spíš ta 32bitová, která má být stabilnější. Je fakt, že i ta poslední 64bitová beta mi občas zamrzala, což se ale nestávalo uživatelům 32bitové verze, s nimiž jsem měl možnost o tom v diskusních fórech debatovat. Vivaldi je založený také na jádře Blink, ovšem ovládání a styl práce se nesou zcela v duchu staré Opery.

Pokud chcete vědět, co je v novém prohlížeči všechno možné a jak se ovládá, je k dispozici speciální web, který je k dispozici dokonce i přímo v češtině (jazyková verze stránky se nastavuje dole). Mohu jen vřele doporučit jak onen web, tak vyzkoušení prohlížeče Vivaldi. Mě starou Operu dokázal prakticky úplně nahradit, byť některé funkce zatím pořád chybí.

Zkrátka a dobře, pokud jste náročnější surfaři anebo vám chybí stará Opera, určitě zkuste dát prohlížeči Vivaldi šanci, pracuje se s ním opravdu dobře, je dost rychlý, uživatelsky velmi přívětivý a nabízí spousty užitečných funkcí.

Zdroj: Vivaldi
reklama