reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Project Scorpio odhalen: Microsoft zveřejnil specifikace nového Xboxu

7.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Project Scorpio odhalen: Microsoft zveřejnil specifikace nového Xboxu
Microsoft má nyní výhodu, že může v poklidu reagovat na novou konkurenční konzoli PS4 Pro. Chystá si totiž Project Scorpio, novou konzoli Xbox a nyní se už můžeme podívat na to, jaký hardware nám nabídne.
PlayStation 4 Pro v podstatě není opravdová nová generace konzolí, neboť hry pro ní musí fungovat také na starší PS4, z čehož vyplývá, že se kvalita grafiky nemůže výrazně posunout dopředu, i když to je diskutabilní. Argumentovat můžeme možností nastavit vyšší rozlišení a hrát při vyšší snímkovací frekvenci, což umožní mnohem vyšší výkon nové PS4 Pro. Nicméně pokud by šlo opravdu o novou generaci, ta by se od té staré zcela distancovala, a to tak, že by začaly vznikat hry, které na PS4 nerozběháme. Jak tomu ale bude v případě nového Xboxu?





Microsoft již dříve slíbil výkon kolem 6 TFLOPS a dle Eurogameru tento cíl splní, takže jeho konzole bude ještě asi o polovinu výkonnější než PS4 Pro. Čili situace bude opačná než v případě Xbox One a PS4, kde byla o poznání výkonnější právě konzole firmy Sony.

Scorpio nabídne celkem osm vylepšených jader Jaguar x86 taktovaných na 2,3 GHz, což je o cca 30 procent vyšší frekvence než na původním Xbox One (1,75 GHz). Ovšem to pravé pochopitelně nabídne nové GPU, které bude 4,6x výkonnější a skládat se bude ze 40 CU (Compute Unit) na taktu 1172 MHz. Navíc bude využito 12 GB paměti GDDR5 s propustností 326 GB/s, zatímco Xbox One má 8 GB paměti, a to typu DDR3 plus 32 MB rychlé ESRAM. Ta přitom v případě vylepšené Xbox One S dokázala nabídnout propustnost 219 GB/s, takže nyní bude mít konzole celých 12 GB mnohem rychlejší paměti, díky čemuž už nic jako ESRAM nebude potřeba. Do standardní výbavy Scorpia pak bude patřit mobilní 1TB pevný disk a Blu-ray mechanika.





Architektura nové konzole tak bude podobná a z výše uvedeného je jisté, že půjde opět o APU vyráběné firmou AMD. Ani Scorpio tak nepřekvapivě nebude představovat zcela novou konzolovou generaci, a tak bude určeno pro stejné hry jako Xbox One. Ty ale bude moci provozovat v rozlišení 4K a také má mít dostatek dalšího výkonu pro vyšší snímkovací frekvence a/nebo vyšší kvalitu grafiky. Prezentováno už bylo demo ForzaTech, které běželo nativně ve 4K při 60 snímcích za sekundu a využívat mělo jen maximálně 70 % výkonu konzole.




- klikněte pro zvětšení -


Uvedený záběr z hry si můžete prohlédnout ve zdroji aktuality také v plném rozlišení 3840 x 2160. Novou konzoli si tak opravdu užijí majitelé televizorů s příslušným rozlišením a je otázka, jaký bude celkový zájem zákazníků. Sony sice říká, že jejich PS4 Pro se prodává dobře, ale žádné konkrétní čísla neudává, a tak prostě nevíme. Každopádně televizory s rozlišením 4K budou stále dostupnější, a tedy i rozšířenější a pak bude velice záležet na tom, jaká bude podpora ze strany vývojářů. Scorpio má na trh dorazit někdy ke konci tohoto roku, čili zhruba rok po PS4 Pro.

Zdroj: wccftech
reklama