reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Projekt jednorožec: 10letá dívka si díky 3D tisku vyrobila superhrdinskou protézu

29.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Projekt jednorožec: 10letá dívka si díky 3D tisku vyrobila superhrdinskou protézu
Desetiletá dívka Jordan Reeves si díky neziskovému programu v San Franciscu vytvořila návrh vlastní superhrdinské protézy na svou paži a za pomoci technologie 3D tisku svůj nápad poté i zrealizovala.
Superhero Cyborgs je neziskový program, který pořádají společnosti KIDmob a Autodesk. Má za úkol propojovat děti ve věku 10 až 15 let, které potřebují protézy, s inženýry, jež jim pomohou realizovat jejich nápady na vlastní superhrdinské končetiny. A právě do tohoto programu se zapojila i desetiletá Jordan Reeves ze státu Missouri.

S pomocí technologie 3D tisku si vyrobila svou vlastní protézu na paži. Jordan svůj výtvor pojmenovala Project Unicorn tedy Projekt jednorožec. Projekt má za úkol udělat lidem den hezčí a zářivější právě díky záplavě třpytek, které její výtvor vystřeluje. Na videu níže můžete vidět, jak svou protézu na paži předvádí - nejdřív si nádržky v protéze naplní třpytkami, poté si ji nasadí a jednoduchým mechanismem je rozprašuje všude kolem.


Na tomto případě se ukazují hlavní benefity technologie 3D tisku. Pro realizaci jedinečných návrhů není možné použít sériovou výrobu, ale 3D tisk tento problém řeší. Dají se takto totiž vyrobit originální součástky, které jsou pro prototyp potřeba.

Děti jako Jordan si tak mohou díky tomuto programu užít zábavu s navrhováním a realizací vlastních protéz se superhrdinskými vlastnostmi. Sama dívka je ze své umělé paže nadšená, přiznává však, že by ráda měla také něco praktičtějšího - například aby mohla držet telefon či jiné věci nebo pomáhat rodičům s každodenními záležitostmi, jako je nošení potravin.

Návrhář z Autodesku San Hobish nyní dívce pomáhá vytvořit modulární paži, kterou si bude moct upravovat podle toho, co zrovna potřebuje. Na jejím projektu budou pracovat šest měsíců a klidně i déle, kdyby jej za tu dobu nestihli zrealizovat. Jordan by tak poté díky technologii 3D tisku měla mít vlastnoručně navrženou funkční protézu.

Zdroje: engadget.com, 3ders.org

reklama