reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.4.2015, Libor Pánek, aktualita
Před zhruba dvěma roky zahájil Google projekt na pokrytí těžko dostupných oblastí internetovým připojením s pomocí balónů. Projekt byl nazván Loon nebo také Loon For All. Dnes je projekt blízko uvedení do praxe
Mr.GO! (92) | 19.4.201523:50
Mě by zajímal způsob řízení balónů, a jak je zajištěna bezpečnost letového provozu. četl jsem cosi o 20 000m výšky ­(létá se do 12000m­) ale pro jiný směr proudění je potřebná jiná ­"letová hladina­" . Přecijenom, helium je velmi řídký plyn, a materiálem časem projde, a balon klesne do hladiny civilního leteckého prostoru.

Nebyl bych rád, kdyby můj Boing 787 před Novým Zélandem nacucl jeden z těchto balonů do svého motoru. Šance celkem malá, ale už se pár věcí ve vzduchu potkalo.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 20.4.201515:45
možná bude balón vidět na radaru co má letadlo a nebo se bude vědět že helium dochází a nechají ho rychlým sestupem spadnout mimo letecké trasy, nebo na vybraných místech s malým provozem s tím že předem nahlásí sestup v dané oblasti.
na řízení provozu balónů s využitím různých směrů větrů v různých výškách určitě musejí mít nějaký rozsah výšek než jen 20 km, 20 km bude asi jen nějaký orientační údaj z reklamy.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 19.4.201516:15
věřím že balón může mít výkonnější vysílač pro vzdálený mobil, ale co opačně, jaký výkon má vysílač mobilu aby signál přijmul vzdálený balón? nepochybuju že to mají promyšlený, jen by mě zajímalo jak to funguje, nebo jak daleko je k rozeznání signál z mobilu.
Odpovědět0  0
Libor Pánek (1) | 19.4.201521:52
Dobrý den, máte pravdu, ale řešení můžeme hledat spíše v anténním systému balónu, pro který byla vyvinuta speciální anténa s dvojí polarizací. Dosah signálu je také závislý na zvoleném pásmu ­(vysílacím kmitočtu­) a šířce pásma, které mohou být pro LTE využita. Je známo, že dosah signálu LTE na frekvenci 800 MHz může dosahovat až desítek kilometrů s použitím externí antény. Projekt uvádí, že při pohybu balónu ve výšce zhruba 20 km nad zemským povrchem pokryje připojením území o průměru cca 40 km. Výhodou vzdušného přenosu ve velkých výškách pak bude přímá viditelnost vysílače a přijímače, což značně eliminuje možnost vzniku „stínů“ ve vysílání.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 20.4.201515:34
aha díky za info. asi budeme vědět víc až o tom bude nějaká rezence, v reklamě mají mobil bez externí antény, ale pak je otázka jak jim funguje připojení když nejsou venku na rovině, jsou v lese nebo v baráku, nebo venku mezi barákama. kdyby časem lítali po celé Zemi, pak by to mohlo být řešení pro některý český vesničky v údolích řeky bez mobilního signálu, nebo pro hory jako Krkonoše kde často není žádný signál.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.