reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Projekt THAW: nebývalá interakce PC a smartphonu

18.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Projekt THAW: nebývalá interakce PC a smartphonu
Lidé z MIT Media Lab Tangible Media Group představili nový systém interakce mezi chytrým telefonem a počítačem PC, respektive jeho monitorem. Telefonem tak můžeme ovládat dění na obrazovce i naopak.
Obrázek vydá za tisíc slov a v případě videa je to ještě lepší. Proto bude lepší se ihned podívat právě na uvolněné video, které ukazuje, co THAW dokáže.




Video začíná ukázkou základních funkcí, jako je přesun složek pomocí chytrého telefonu, kopírování dat na samotný telefon a také otevření webové stránky přiložením telefonu na vhodné místo na obrazovce. Už zde se ukáže, že telefon dokáže zrcadlit část obrazu na monitoru, ale evidentně k tomu nevyužívá svou kameru. Namísto toho detekuje svou pozici vzhledem k monitoru a počítač mu pomocí bezdrátového rozhraní posílá data. Pozici dokáže určit nejen dvourozměrně, ale také dokáže zjistit svou vzdálenost od obrazovky, k čemuž využívá také vlastní senzory (gyroskop).






Následuje nejdelší část videa, kde se ukazuje jednoduchá logická hra, jejíž úrovně musíme řešit právě pomocí telefonu. Nakonec se ukazuje praktičtější možnost využití, a to třeba manipulace s 3D objekty pomocí telefonu, který tak může posloužit jako 3D myš. Přejížděním po obrazovce také můžeme na telefonu zobrazit RGB křivky barev, atp.

Projekt THAW je pouze softwarový, takže nepotřebuje žádný speciální hardware, pouze PC a chytrý telefon. Otázkou je, zda tento způsob najde opravdu praktické využití, pro což nemluví už jen to, že je třeba s telefonem drandit po obrazovce, z čehož mohou vzniknout nepěkné škrábance a z dlouhodobého hlediska to určitě nebude to pravé.

Zdroj: Hexus.net
reklama