reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Protézy s umělou kůží by mohly být poháněny sluneční energií

23.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Protézy s umělou kůží by mohly být poháněny sluneční energií
Odvětví protetiky se neustále rozrůstá. Vědci si představují, že v budoucnu bude taková protéza plnou náhradou chybějící končetiny. K tomu je ale třeba ujít ještě kus cesty, může pomoct například tato umělá kůže.
Vědci se snaží vymýšlet lepší a propracovanější robotické protézy, aby usnadnili život těm, kteří z nějakého důvodu o končetinu přišli nebo ji nikdy ani neměli. Pokročilé protézy musí mít ale nějaký svůj zdroj energie. Nad tímto problémem se zamyslela skupinka vědců z Glasgow University a vyvinula speciální umělou kůži.

Tato umělá kůže je neuvěřitelně tenká, tvoří ji jen jedna tenká vrstva grafenu. Tato grafenová pokožka dokáže zajistit energii. Pod vrstvou grafenu je totiž ukrytý i solární panel. Materiál přitom dokáže absorbovat 98 % dostupného slunečního záření. Při napájení se tak spoléhá jen na Slunce.

Tato umělá pokožka také dokáže být více citlivá, než je naše kůže. Na pokročilých protézách by tedy skvěle fungovala jako hmatový senzor. Tým z Glasgow University už začal pracovat i na vlastní 3D tištěné ruce, která by jednou lidem s chybějící končetinou mohla poskytnout větší komfort v životě za dostupnou cenu.


Glasgow University zveřejnila i krátké video, ve kterém probíhá demonstrace robotické končetiny. Tato umělá ruka zvládne díky hmatové funkci i měkký předmět uchopit šetrně a moc ho zbytečně nezmáčknout.

Robotické zařízení by mohlo vyjít na částku okolo 350 dolarů, což je přibližně 8 800 korun. Takto nízká cena by byla způsobená nejen výrobou pomocí 3D tisku ze silikonu, ale také absencí baterií, protože napájení by zajišťovala sluneční energie. Cena by tak byla výrazně nižší než u podobných protéz s bateriemi.

Umělá grafenová kůže by se ale nemusela používat jen na robotické protézy. Citlivý materiál má velký potenciál ve svém využití. Daly by se z ní vyrábět nejrůznější dotykové senzory, mohla by se stát senzorem potu na oblečení pro cvičení. I solární napájení by našlo své využití v různých přístrojích. Umělá kůže by se hodila i pokročilým robotům.

Vědci si s grafenovou umělou kůži malují zářnou budoucnost, přesto si ale uvědomují, že jsou teprve na začátku cesty. Nyní se hodlají věnovat především rozvíjení technologie napájení. Sluneční energie by tak v budoucnu měla pohánět i motorky, které budou pohybovat s protézou samotnou. Robotická končetina by se tak stala naprosto soběstačnou.

Zdroj: engadget.com

reklama