reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Protokol HTTP/2 je dokončen a slibuje velké změny

18.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Protokol HTTP/2 je dokončen a slibuje velké změny
Zástupce IETF HTTP Working Group oznámil, že protokol HTTP/2, který měl původní opznačení HTTP/2.0, byl dokončen. Internet Engineering Steering Group tak schválila nové specifikace, takže budou brzy zveřejněny.
Mark Nottingham, předseda pracovní skupiny IETF HTTP dnes na svém blogu zveřejnil prosté oznámení: "HTTP/2 is Done". Následně uvedl, že IESG (Internet Engineering Steering Group), čili nadřazená skupina IETF (Internet Engineering Task Force) schválila specifikace HTTP/2 a HPACK, takže ty nyní projdou finální kontrolou a čeká je brzké zveřejnění.





The Next Web uvádí, že nová verze hypertextového protokolu je velmi podstatná a důležitá. Však je to od roku 1999, kdy byl přijat HTTP/1.1, vůbec poprvé, co protokol HTTP prodělal tak velké změny. Uživatelé se mohou těšit na to, že HTTP/2 zrychlí některé nové webové technologie, urychlí načítání stránek a pomůže s přenosem dat do cache počítače, aniž by webový server čekal na jejich vyžádání od klienta (server push), což také urychlí komunikaci. Při vývoji nové verze protokolu se tak myslelo především na výkon z pohledu uživatele, který by se tak měl dočkat celkově rychlejšího načítání stránek. Pracovalo se také na lepším využití zdrojů serverů a síťových systémů.

HTTP/2 je také v binární podobně namísto textové, umí zajistit veškerou komunikaci se serverem pomocí pouze jednoho spojení a využívá kompresi hlavičky pro zefektivnění síťových přenosů. V případě starší verze protokolu HTTP tak mohla jedna stránka otevřít klidně desítky datových spojení, což mohlo ve výsledku zahltit naši domácí síť, respektive spíše router. Nyní bude tedy možné využít jen jedno datové spojení. Komprese hlavičky zase bude výhodou především pro mobilní internet, kde nižší režie přijde velmi vhod především v místech, kde není k dispozici širokopásmové internetové připojení.

Google také již před několika dny ohlásil, že plánuje plně přejít na HTTP/2, které by tak již brzy mohl podporovat jeho prohlížeč Chrome. Však otevřený síťový protokol SPDY (aka Speedy) vyvíjený firmou Google se stal základem pro HTTP/2, na němž následně pracovali někteří klíčoví vývojáři protokolu SPDY. Vývojáři už nyní mohou testovat nový HTTP/2 v prohlížečích Chrome i Firefox.

Podrobné informace o HTTP/2 najdete v příslušném FAQ.

Zdroj: Hexus.net
reklama