reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průlom v bionice: pacienti používají umělé ruce jako své vlastní

17.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Průlom v bionice: pacienti používají umělé ruce jako své vlastní
Lidé, kteří ztratili svou končetinu, mají naději na daleko lepší život díky průlomu v bionice. Ten umožňuje pacientům, aby používali umělé ruce stejně jako vlastní, čili aby je ovládali nervy.
Tyto výsledky přinesl výzkum na Johns Hopkins University, která na něm spolupracuje s americkou agenturou DARPA. Ta hledá, vyvíjí a financuje nové nadějné technologie, které mají najít využití především v armádě. Ovšem řada takových technologií si stejně dříve či později najde cestu do civilního světa a tato by rozhodně měla být jednou z nich.





Pacienti, kteří v rámci experimentu dostali nové bionické ruce, s nimi tedy mohou pracovat jako s vlastními. To díky operačnímu zákroku, který spojil senzory a vůbec elektroniku ruky s nervy, jež ovládaly ztracenou končetinu a její svaly. V téměř všech případech byl pacient po zákroku schopen ovládat konkrétní prst, který chtěl a především nepotřeboval dlouhou dobu na to, aby si zvykl. Prakticky ihned tak mohl svou novou ruku používat.





Využití umělých rukou má také jeden velký problém, a sice zpětnou vazbu, která nám poskytne informaci o tom, jak velký tlak vyvíjíme. Jinými slovy, je potřeba, aby člověk s takovou rukou byl schopen zvednout třeba kelímek s vodou, aniž by mu vyklouzl, nebo se rozmáčknul a na to je potřeba velmi přesně korigovat sílu. Právě v tomto ohledu je nová technologie také úspěšná, neboť pacienti dokázali i cítit, za který prst je někdo chytil a především díky tomu mohli své umělé ruce ihned efektivně využívat. Senzorový systém ještě nyní není dokonalý, ale rozhodně můžeme říci, že potřebná technologie už existuje a nyní už se může jen zlepšovat.





Příští verze končetin by mohly zajistit i jiné vjemy a to především o teplotě. Tyto vjemy by přitom nemusely být spojeny s bolestí, takže pokud by to samotná ruka vydržela, mohl by člověk s její pomocí otestovat teplotu pánve, aniž by pocítil bolest, což je pro člověka se všemi končetinami na místě poněkud obtížné si představit. Napojení hardwaru na lidské nervy nabízí i jiné možnosti. Však proč by musely být vjemy tvořeny jen lokálně, když je možné, aby je ruka pouze simulovala a potřeba data přijímala třeba bezdrátovým rozhraním. Další cesty využití pak otevírá možnost spojit se s rukou pomocí elektrod připevněných na hlavě, čili v podstatě každý by si takové zařízení mohl vyzkoušet i bez chirurgického zákroku.

Motivace agentury DARPA je přitom zřejmá. Záměrem je zajistit kvalitnější život veteránům, kteří přišli o část těla. Ovšem je také jasné, že tato technologie má potenciál zasáhnout i průmysl nebo přinést nové možnosti zábavy, především ve spojení s virtuální realitou.

Zdroj: Extremetech
reklama