reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro listopad

13.11.2009, Dalimil Novotný, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro listopad
Ati nás zásobuje novými grafickými kartami jako na běžícím pásu a nVidia stojí opodál. Aby se neřeklo, vypustila pár low-endových modelů a napíná své fanoušky, kdy už konečně dodá něco, co bude schopno skutečně konkurovat novým Radeonům.

Procesor


AMD


Pro HTPC je dobré vybírat procesory s nízkou spotřebou a tím pádem méně náročné na chlazení. Vzhledem k tomu, že novější základní desky bývají osazovány už poměrně výkonnými integrovanými grafickými kartami, které jsou schopné převzít od procesoru část zátěže spojené s přehráváním HD videa, můžeme trochu ušetřit a vzít procesor lacinější.

Pokud ale uvažujete o tom, že byste prostřednictvím HTPC třeba upravovali rodinné fotografie a videa, vyplatí se investice do tří- nebo čtyřjádrového procesoru. Tady se z pohledu spotřeby jeví zajímavými novinkové Athlony II X4 600e a 605e s TDP 45W. Zatím jsou ale poměrně drahé.




Intel


U Intelu je nabídka 65 wattových modelů opticky širší, nicméně při bližším pohledu zjistíme, že to až tak růžové není. Jednojádrové Celerony jsou sice velice úsporné, ale investice do nich se vzhledem k velice podobné ceně jejich dvoujádrových variant nevyplatí.

Velice rozumně se jeví volba zlevňujících Celeronů E3200 a E3300, Pentia E5200 a E6300. Jejich o trochu výše taktované varianty se vzhledem k nepřiměřené přirážce nevyplatí. Maximem, co lze ještě považovat za rozumné, jsou Core 2 Duo E7400 a E7500.




Základní desky


AMD


Opět si základní desky rozdělíme na ty s integrovanou grafickou kartou (IGP) a bez ní. Do HTPC jsou lepší první jmenované a pokud je IGP výkonná, tím lépe. Všechny novější chipsety jako 780G, 785G, nVidia780a SLI, 980a SLI a nVidia GF8300 dokáží přehrát HD video a některé z nich umožní i nějaké to jednodušší zahrání si.

Chcete-li mít více pod kontrolou to, jaký grafický čip je usazený ve vašem HTPC, můžete zvolit desku bez IGP. Pak klidně použijte některou s chipsetem AMD 770. Je ovšem důležité podotknout, že kvůli velikosti většiny HTPC skříní budete muset vybírat mezi nízkoprofilovými variantami grafických karet, jejichž nabídka není příliš široká a jsou vesměs low-endové.




Intel


Nabídka základních desek s IGP schopnou přehrát HD video je menší a v podstatě lze mluvit o G45, GeForce 9400 a nForce 730i. Z desek bez IGP by se vyplatilo podívat se po nějakém levnějším kousku starší čipové sady P35. Dají se sehnat okolo 1500,- Kč.

Za cenu o něco vyšší pořídíte novější P43, ale nejlepším řešením bude některá levnější P45 – třeba Gigabyte GA-EP45-UD.

Investici do základní desky bez integrované grafické karty přes dva a půl tisíce korun je dobré si pořádně rozmyslet. Hlavně vzhledem k nutné další investici do samostatné grafické karty.




Operační paměť


S paměťmi si u HTPC vystačíme obyčejnými, není potřeba utrácet zbytečně navíc. 4 GB na frekvenci 800 MHz je dostatečná kapacita. Operační paměti typu DDR2 v poslední době zdražují takovým způsobem, že asi nebude trvat dlouho a výkonnější paměti DDR3 se stanou běžným jevem i v HTPC.





Grafická karta


AMD/ATi


Jak už tu několikrát padlo, vzhledem k omezeným rozměrům vnitřku HTPC skříně je většinou jedinou variantou koupě nízkoprofilové (LowProfile-LP) grafické karty. Musíme se smířit s tím, že to nejsou žádná herní děla a snad jen HD 4650 umožní si jakž takž zahrát, ovšem při nižších rozlišeních a detailech. Například s onlinovou Trackmanií si vcelku poradí.

Hlavní úkol těchto grafik spočívá v pomoci procesoru při akceleraci videa. To už dnes ale pomalu začínají zastávat grafické karty integrované na základních deskách a tak tato investice pomalu přestává být aktuální a ekonomická.

Když se kartu nakonec rozhodnete pořídit, vybírejte, pokud možno, ty chlazené pasivně (označené jako Silent atp.), neboť aktivní chladiče dodávané výrobci bývají hlučné a jejich výměna za tišší bývá komplikovaná.




nVidia


Tady je nabídka ještě chudší. Grafické karty osmičkové a devítkové řady odcházejí do zapomnění a nVidia nasazuje nové modely. Jednou z výhod nových karet G210 a GT220 je nízká spotřeba a LowProfile provedení. Gainward G210 je navíc v provedení s pasivním chladičem a GT220 vám zase umožní poměrně slušné zahrání si i novějších her.




Shrnutí


Sestavy níže nejsou myšleny jako co nejlevnější HTPC. Pokud takové řešení hledáte, podívejte se po možnostech, které jsou nastíněny v části věnované nettopům.

Pravé HTPC by mělo splňovat vyšší kriteria jako dostatek výkonu, minimální hlučnost, komfort ovládání a vzhled blížící se spíše Hi-Fi technice, jejíž úlohu by měl z větší či menší části v domácnosti převzít. Jeho místo není v pracovně, ale v obývacím pokoji, kde by měl plnit funkci centra domácí zábavy.

Procesory jsou vybrány s ohledem na jejich nízkou spotřebu (65W) a dobrý výkon. Budou se méně zahřívat a snadněji chladit. Nicméně i tak byla použita osvědčená, výkonná a tichá Noctua. S chlazením v HTPC skříních bývá problém obecně vzhledem k jejich menším rozměrům, hlavně výšce prostoru mezi základní deskou a horním víkem. Hledejte proto mezi nízkoprofilovými chladiči (LowProfile) a sledujte u nich udávanou hlučnost (optimálně 20dB a méně).

Nákladnějším řešením těchto problémů je koupě skříně, která rozměry odpovídá klasickému miditoweru, kde můžete naplno využít možnosti chlazení. Příklady mohou být Thermaltake DH103 a DH104.

Byly použity základní desky s výkonnými integrovanými grafickými kartami. Obě bez problémů zvládnou přehrávání HD videa a mají mj. HDMI výstup. Pokud to není nutné, nedávejte do HTPC klasickou grafickou kartu. A když už, tak pasivně chlazenou. Tovární chladiče bývají hlučné a jejich výměna za tišší stojí peníze navíc a vzhledem k minimu prostoru ve skříni a i tomu, že karta musí být do většiny skříní nízkoprofilová, bývá řešení tohoto problému komplikované.

Vybraný pevný disk disponuje variabilními otáčkami (IntelliPower) pro snížení hlučnosti a spotřeby. Součástí vybavení skříně je dálkový ovladač zvyšující komfort ovládání HTPC a pokud budete potřebovat, je k dispozici set bezdrátové myši a klávesnice. U napájecího zdroje je dobré vsadit na osvědčenou značku. Nechceme, aby se právě zdroj stal nejhlučnější komponentou.

V sestavách nejsou zahrnuty webkamery, reproduktory ani monitory. Předpokládá se připojení k televizoru a eventuálně kvalitnější reprosoustavě. Proto je v sestavách přidána i zvuková karta. Jsou samozřejmě i kvalitnější modely, ale investice do nich je na individuálním zvážení. Cena a kvalita zvukové karty by měla odpovídat ceně a kvalitě reprosoustavy. A naopak.

Zvlášť jsou uvedeny Wi-Fi a TV-karta. Wi-Fi je užitečné, pokud nemáte zavedený internet „po drátě“. TV-kartu vybíráme podle uvažovaného nebo dostupného zdroje signálu. Hybridní slouží pro příjem staršího analogového nebo pozemního digitálního signálu (DVB-T). Pokud vlastníte HD televizor, bude pro vás vhodnější získávat signál formou digitálního kabelového (DVB-C), nebo digitálního satelitního vysílání (DVB-S).

reklama