reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen

14.10.2009, Dalimil Novotný, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen
Ač má být primárním obsahem této rubriky hardware, letošní říjen přináší jednu zásadní událost na poli software. 22.10. přicházejí na trh Windows 7. Tohle datum znají všichni, kdo se v oblasti IT pohybují, ať už s jejich výrobcem sympatizují, či nikoliv.
Kapitoly článku:
Ano, ať chcete nebo ne, vydání nové verze operačního systému Windows je softwarovou událostí roku. Její předvýrobní verze jsou již mezi zvídavějšími uživateli poměrně rozšířené a dosavadní zkušenosti nasvědčují tomu, že rozčarování, které následovalo po vydání jejich předchůdce Windows Vista, se tentokrát opakovat nebude.

Nové Windows 7 s sebou mimo jiné přinášejí podporu DirectX 11, což jistě ocení hlavně hráči počítačových her, kteří se potrpí kromě dobré hratelnosti i na kvalitní grafické stránce. První karty od AMD/ATi podporující DX11 jsou již na trhu (Radeony HD 5870 a HD 5850) a u nVidie si budeme muset počkat na karty založené na grafickém jádře GF100. Rovněž hry využívající DX11 se většinou teprve chystají k vydání a v tuto chvíli můžete vyzkoušet například Battleforge.


A co se událo v září?


Pokud se zaměříme na hardware, v září přišla na trh “lidová” čtyřjádra od AMD, jmenovitě Athlon II X4 620 a 630. Za cenu okolo dvou a půl tisíce nabízejí slušný výkon.

Intel kontroval nasazením čtyřjádrových procesorů založených na jádrech Lynnfield (i5-750, i7-860 a i7-870) a v souvislosti s tím se dostaly na trh i základní desky s novou čipovou sadou P55. Slovo “kontroval” zde patří spíše do uvozovek, poněvadž nové Athlony nejsou pro Intely přímou konkurencí. Na řadu i3 si ještě počkáme.

Na konci září vyrukovalo AMD/ATi s novou řadou grafických karet založených na novém 40nm jádře RV870 a podle testů vypadají velice slibně. Konkrétně se jedná o modely HD 5870 a HD 5850, které podporují standard DirectX 11 a shader model 5.0. Udávaná spotřeba 27 W v idle je také velice zajímavá.

Počítače můžete koupit už sestavené u řady prodejců hardwaru za ceny víceméně podobné těm, které se objeví v tomto článku níže. Výhodou tohoto hotového řešení je možnost reklamovat výrobek jako celek, pokud se vyskytnou nějaké problémy. Nevýhodou naopak je to, že většina těchto sestav má nějaké to slabší místečko. Nejčastěji jím bývají slabší grafická karta nebo méně kvalitní zdroj.

Posuzování kvality těchto sestav není předmětem tohoto článku. Ta je různorodá a je potřeba ji vyhodnocovat kus od kusu, výrobce od výrobce. Když si sestavu dáte dohromady sami (nebo s pomocí odborníků například na našem diskuzním fóru), máte jistotu, že všechny komponenty budou tak kvalitní, jak sami chcete.

Je také dobré zvážit, jestli si troufnete na složení počítače sami doma nebo si jej z objednaných komponentů necháte složit u prodejce. To samozřejmě nebývá zadarmo. Je na vašem zvážení, jestli těch několik set korun raději neinvestujete do lepších komponent. Složení počítače doma není taková věda, jak by se mohlo zdát. Postup krok za krokem naleznete zde.


Změny v průvodci


Pokud sledujete našeho Průvodce koupí cenové výhodného PC pravidelně, určitě jste si všimli, že došlo k některým změnám. Od nynějška budou kategorie sestav rozděleny podle účelu jejich použití. Kromě dvou "klasických" typů (univerzál a herní) začíná být atraktivním řešením nettop a rovněž HTPC se stále častěji stává součástí řady domácností. Cena samozřejmě zůstává i nadále důležitým parametrem. Nové kategorie jsou:
  • Nettop 10.000 Kč
  • Univerzál 14.000 Kč
  • Herní počítač 20.000 Kč
  • HTPC 17.000 Kč

Další změna spočívá v publikaci průvodce - nově bude vždy v první polovině měsíce namísto jeho konce. Hodnocení produktů je ponecháno, jak bylo zvykem doposud. V tabulce jsou komponenty, barevné políčko označuje vhodnost koupě: zelená znamená "super", žlutá "nic moc" a červená "ruce pryč". Ceny jsou průměrem získaným vždy ze čtyř internetových obchodů a uvedeny vždy včetně DPH.

Tolik na úvod a nyní se již pusťme do samotného přehledu.
reklama