reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen

14.10.2009, Dalimil Novotný, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen
Ač má být primárním obsahem této rubriky hardware, letošní říjen přináší jednu zásadní událost na poli software. 22.10. přicházejí na trh Windows 7. Tohle datum znají všichni, kdo se v oblasti IT pohybují, ať už s jejich výrobcem sympatizují, či nikoliv.
Nettopem rozumíme počítač, který při minimálních rozměrech, spotřebě a ceně kolem 10 000,- zvládne všechny základní funkce požadované běžnými uživateli. Těmito jsou myšleny práce s kancelářskými programy, brouzdání po internetu a přehrávání multimédií.

Ano, jeho název připomíná netbooky a skutečně s nimi má leccos společného. Jeho nevýhodou oproti nim je jeho obtížná přenosnost a naopak nad nimi vítězí uživatelskou přívětivostí. Pokud tedy nemusíte s počítačem nikam chodit, nepotřebujete od něj závratné výkony a nechcete za něj utrácet moc peněz, pořiďte si nettop. Přibližně za cenu netbooku dostanete výkonově stejný stroj s plnohodnotnou klávesnicí, mnohem větším displejem, DVD-RW mechanikou a určitými (i když omezenými) možnostmi rozšíření.

Všechny ceny jsou uvedené včetně DPH.


Základní deska


Základní desky pro tento typ počítače jsou formátu Mini-ITX, většina z nich je již osazena procesorem a všechny mají integrovanou grafickou kartu (IGP).

Základní platformou Intelu je Atom. Jedná se o jedno- a dvoujádrové procesory s nízkou spotřebou a výkonem dostačujícím základním potřebám. Nejvýhodnější z nich jsou základní desky osazené dvoujádrem Atom N330 a integrovanou grafikou Intel GMA950. Nelze od nich čekat zázraky, ale pro nenáročného uživatele práci odvedou. Pro přehrávání videa ve vysokém rozlišení (1080p) bych Atom nedoporučil, video v normálním rozlišení (720p) zvládne bez problémů.

Lépe je na tom, hlavně co se grafického výkonu týče, platforma ION. Ač staví na procesorech Atom N330, je to ve skutečnosti konkurenční výrobek. Žhavého kandidáta pro základ levného HTPC z něj dělá integrovaná grafická karta GeForce 9400 podporující hardwarovou akceleraci HD videa. Rovněž některé hry si na ní v nižších rozlišeních a detailech zahrajete. Intel GMA950 strčí do kapsy. Navíc disponuje modernější sadou výstupů, včetně HDMI. Ale... Ano, je tu „ale“ a tím je vysoká cena, pohybující se prakticky v násobcích cen Atomu.

Zajímavou variantou pro stavbu nettopu jsou základní desky výrobce Zotac. Jeho deska GF9300-D-E je osazena IGP GeForce 9300 a má patici pro procesor socketu LGA775. Znamená to, že na miniaturní desku vybavenou mj. Wi-Fi můžete osadit plnohodnotný desktopový procesor, jehož výkony (a bohužel i spotřeba) jsou úplně jinde, než je tomu u Atomů. Zároveň s tím je třeba pamatovat na vyšší nároky na chlazení takového procesoru a na to, že jeho chladič se nemusí vejít do každé Mini-ITX skříně. Celkově se toto řešení může docela prodražit, ale zvláště pro nadšence to může být výzva.




Operační paměti


Nettopy nevyžadují nijak vysoce výkonné paměti, díky čemuž za ně nemusíme nijak zvlášť utrácet. Některé desky umožňují osadit 4 GB RAM a deska od Pegatronu dokonce až 8 GB, ale 4 GB jsou naprosto dostačující.

Je důležité věnovat pozornost výběru správného typu pamětí. Některé desky jsou vybaveny sloty pro notebookové SO-DIMM.




Shrnutí


Tyto tři sestavy jsou pro objektivnost srovnání do značné míry identické. První dvě se liší základní deskou a použitými pamětmi. Zatímco Intel využívá klasické DIMM, deska od Pegatronu se osazuje paměťmi typu SO-DIMM. Není to u desek pro ION pravidlem, ale je třeba si to ohlídat. První sestava je založena na Intelovské platformě Atom, druhá na IONu.

Třetí sestava není sestavou v pravém slova smyslu. Ukazuje, jak cenově dopadá koupě hotového, výkonově téměř stejného IONu. Tento daný model má pouze jednojádro N230, což se projeví při práci na více úkolech zároveň.

Pro některé lidi může být nevýhodou absence optické mechaniky. Tuto po finanční stránce vyvažuje už instalovaným operačním systémem a mechanika se dá dokoupit externí. Vybral jsem designově odpovídající kousek. Pokud vám stačí menší pevný disk a oželíte placený operační systém, seženete hotový ION i levněji.

Operační systém uvádím zvlášť. Při snaze ušetřit si vystačíme s nejlevnější variantou Windows, nebo by stálo za zamyšlení, jestli spíše nevyužít některý z neplacených OS. Periferie k sestavám jsou zvoleny ne ty úplně nejlevnější, ale to už je na každém, jakou částku do nich chce investovat a jakou kvalitu požaduje. Někomu stačí integrované reproduktory na monitoru, jiný si radši připlatí za kvalitnější poslech.

Je jen na nárocích a finančních možnostech každého, kterou cestu si zvolí. Jestli to úplně nejlevnější funkční řešení nebo něco, co se už schopnostmi blíží HTPC.

reklama