reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce vypalováním - metody zápisu a čtení

7.9.2006, Jan Dedek, článek
Průvodce vypalováním - metody zápisu a čtení
V dnešním článku se podíváme na metody a způsoby zápisu, ale i čtení disků CD a DVD. Článek bude zaměřen převážně na média DVD, protože CD jsou dnes už na ústupu. Blíže si něco povíme i o souborových systémech používaných disky CD a DVD, stranou nezůstanou ani tipy pro jejich použití. Více se už dozvíte v následujících kapitolách.
Kapitoly článku:
V úvodu kapitoly si provedeme jednoduchý výčet a rozdělení základních způsobů zápisu na média CD a DVD.



Zápis CD
Zápis DVD
DAODAO
TAOIncremental Recording
SAOSequential Recording
Packet WritingMultiSession
Mount RainierRandom Recording
MultiSessionPacket Writing, Mount Rainier


DAO (Disc-at-Once)

Tzv. zápis najednou, v tomto režimu záznamu, je obsah média nahrán najednou bez vypnutí laseru. Pro DVD je to jediný způsob, TAO (Track-at-Once) není umožněno. DAO se používá například pro vypalování hudebních CD, herních CD s ochranami a také při zápisu formou přeplňování média (tzv. overburning). Na takto vypálené médium již není možné přidávat další data, disk je automaticky po ukončení zápisu uzavřen. Schéma zápisu zobrazuje následující obrázek:


  • Vnitřní zóna – obsahuje testovací, kalibrační a administrační oblast. Je zde uložena i velmi důležitá TOC (Table of Contents), tedy tabulka obsahu disku.
  • Lead-In – bezpečnostní rezervovaná zóna, obsahuje popisovač ID a referenční kód Po vypálení disku jsou do ní zapsána navíc kontrolní data o obsahu celého disku.
  • Lead-Out – zóna, která uzavírá disk a upozorňuje na jeho konec.
  • Vnější zóna – je ekvivalentem vnitřní zóny, ale neobsahuje TOC.

TAO (Track-at-Once)

Tento zápis se od DAO liší tím, že se data zapisují po stopách a po každé vypálené stopě dojde k vypnutí laseru. Na médium vypalované způsobem TAO lze později přidávat další stopy.



SAO (Session-at-Once)

Tzv. zápis po sekcích, sekcí se rozumí například audio část nebo datová část. Je to něco jako varianta metody DAO, používaná při záznamu CD-Extra. Za první sekcí (session), která může obsahovat více audio stop, následuje další sekce například s datovým obsahem. Mezi sekcemi dochází k vypnutí laseru.

MultiSession

Při zápisu MultiSession zůstává disk otevřený, dokud ho neuzavřete sami. TOC se zapisuje, jak už to bývá obvyklé, až po nahrání poslední sekce (session) a tím dojde také k jeho uzavření. U neuzavřených disků to pro čtecí mechaniku znamená, že musí být schopna postupně od poslední sekce (session) rekonstruovat souborovou strukturu celého CD či DVD. Vytváří si vlastně jakousi virtuální TOC, protože na neuzavřeném disku ještě není skutečná TOC nahrána.


  • Uzavírací blok – uzavře naposledy zapsanou session, není to klasický Lead-Out, který se zapisuje až po kompletním uzavření disku.
  • Otevírací blok – pokud se přidávají na disk další session, musí se zapsat tento blok, který otevře disk pro další zápis

Například na DVD+R je možno zapsat až 191 session a každá z těchto session musí obsahovat tzv. uzavírací a otevírací blok.


Poznámka:

V současnosti se už nevyrábějí žádné mechaniky, které by CD nebo DVD vypálené způsobem MultiSession nedokázaly přečíst. Problémy ale mohou nastat u mechanik starších ročníků, pokud tedy nějakou takovou vlastníte, můžete zkusit vypálit neuzavřené CD MultiSession a nechat ho v této mechanice přečíst a přesvědčit se, jak na tom je.

U zápisu Multisession se podíváme ne jeden specifický zápis LJR (Layer Jump Recording). Při zápisu multisession na dvouvrstvé disky se jako první vypaluje nultá vrstva a až když je kompletně vypálena, přejde laser do vrstvy první.

U disků DVD-R DL můžeme využít i metodu LJR, tedy pokud jí vypalovačka podporuje, při použití této metody si vypalovačka rozdělí na data na dvě poloviny. Jednu vypálí do nulté vrstvy a druhou do první vrstvy.



Incremental Recording

Tato metoda se používá u DVD a je hodně podobná metodě TAO u CD, ovšem rozdíl je v tom, že po uzavření disku se jeví jako by byl zapsán metodou DAO, viz následující animace:



Vypalovačka zapíše data a přitom vytvoří oblast rezervovaných fragmentů. Při dalším zápisu se využije oblast rezervovaných fragmentů a data se zapíší do této oblasti. Nakonec při uzavření disku dojde k vytvoření Lead-Out a takto uzavřený disk se tváří, jako by byl vypálen metodou DAO.

Sequential Recording

Tento typ zápisu připomíná v mnohém MultiSession, jenom se nevytváří uzavírací a otevírací bloky. Při tomto způsobu zápisu se na konci zapsaných dat pro větší kompatibilitu s mechanikami DVD-ROM a stolními přístroji vypálí dočasný Lead-Out. Při dalším zápisu se dočasný Lead-out přepíše daty a opět se vytvoří dočasný Lead-Out. To se opakuje tak dlouho, dokud se disk neuzavře a vytvoří se klasický Lead-out.



Packet Writing

Paketový zápis je metoda nahrávání dat po malých blocích (paketech), které mohou být pevné i proměnlivé délky. Spolu se speciálními programy typu Nero InCD lze média použít jako náhradu za diskety či výměnné disky.

Mount Rainier

Technologie, za níž stojí společnost Philips, vychází ze staršího paketového zápisu, který nebyl v prvních verzích příliš spolehlivý a vyžadoval časově náročné formátování média.

V další specifikaci je zdokonalena správa vadných bloků, o kterou se již nemusí starat souborový systém. Stará se o ni samotná vypalovačka a má ji obsaženou přímo ve firmwaru. Pro první zápis je médium připraveno zhruba za deset sekund a poté už jsou mechanice posílána data v blocích o velikosti 2 kB. Strukturu disku při zápisu MRW přibližuje následující obrázek:


  • MTA (Main Table Area) – blok rezervovaný z Lead-In, obsahuje strukturu identifikující formát média a dále také management systému chyb.
  • STA (Secondary Table Area) – je záložní kopie MTA a navíc poskytuje přístup ke struktuře disku MRW mechanikám, které umí Mount Rainier pouze číst.
  • GAA (The General Application Area) – hlavní aplikační zóna. Je to logicky adresovaný prostor o velikosti minimálně 2 MB navázaný na tradiční formát média.
  • DMA (The Defect Managed Area) – DMA je samostatně adresovaná oblast a obsahuje vlastní adresování LBA (Large Block Adress). Její součástí jsou zóny SA (Spare Area 1 a 2 – rezervní zóny) a UDA (User Data Area – uživatelská data, to je to místo kam se zapisují data).

Pro tento druh zápisu byla nejprve používána média CD, odtud pochází označení CD-MRW. V poslední době se objevily také mechaniky DVD+RW s podporou tohoto zápisu a disky takto zapsané se označují jako DVD+MRW. Pokud tedy máte patřičně vybavenou mechaniku a software, můžete začít technologii Mount Rainier používat.



Vypalovací mechaniky, které podporují technologii Mount Rainier, jsou označeny logem EasyWrite. Výrobci mechanik, kteří chtějí používat logo EasyWrite, musí požádat o souhlas společnost Philips, na jejíchž webových stránkách naleznete také seznam oficiálně ověřených mechanik a výrobců.


Malou vadou na kráse systému Mount Rainier je zmenšení velikosti CD zhruba o 100 MB, u DVD vás to ale tolik pálit nebude. Protože je však tato technologie určena k rychlému a hlavně pohodlnému přenosu většího množství dat, lze pár desítek megabajtů oželet.


I když by to tak mohlo vypadat, tak za formátem Mount Rainier už nestojí jen samotný Philips, ale také někteří členové DVD+RW Alliance. A i díky tomu byly v roce 2004 zahájeny práce na specifikaci Mount Rainier druhé verze, která slučuje MRW pro CD i DVD do jedné specifikace.

Random Recording

Tento zápis se používá s výhodou u disků DVD-RAM a DVD+RW, zápis funguje podobně jako zápis na pevný disk (HDD). Na optický disk se data ukládají tam, kde je místo. Neukládají se tedy od počátku disku a mohou být kdykoli přepsána, nebo nahrazena jinými.
reklama