reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce vypalováním - Svět DVD 1. část

15.5.2007, Jan Dedek, článek
Průvodce vypalováním - Svět DVD 1. část
Kvapem se blíží doba, kdy v současnosti nejpoužívanější optické disky, tedy DVD, budou pomalu vytlačovány disky Blu-Ray a HD DVD. Ještě než se tak stane, provedeme si menší shrnutí, abychom věděli, jaké disky to vlastně chtějí disky vypalované modrofialovým laserem nahradit. V prvním dílu se podíváme na disky DVD, druhý díl bude zaměřen na disky Blu-Ray a HD DVD a závěrem si také předvedeme jejich vzájemné srovnání.

DVD-RAM


Mezi nejstarší standardy zapisovatelných respektive přepisovatelných DVD médií se řadí DVD-RAM (DVD-Random Access Memory). Za tímto formátem stojí firmy Panasonic, Hitachi a Toshiba. Formát byl a je směrován především do oblasti výpočetní techniky, proto nejsou DVD-RAM kompatibilní se stolními přehrávači DVD, ale pouze se stolními rekordéry DVD-RAM. Hlavní výhodou DVD-RAM je až 100.000násobný přepis a možnost formátovat je jako pevný disk.



Aby bylo možno dosáhnout vysoké odolnosti zápisu, objevují se na trhu i disky DVD-RAM uložené ve speciálních prachotěsných pouzdrech (caddy). To platilo pro disky specifikace 1.0, od specifikace 2.0 se média DVD-RAM v převážné většině případů vyrábějí už bez ochranných pouzder.


- tento disk lze z kazety vyjmout a použávat samostaně -

Kapacita těchto médií v pouzdru, ale i těch bez pouzdra je dnes 4,7 GB, i když původně byly disky DVD-RAM velké "jen" 2,6GB. DVD-RAM mají i svou variantu "mini", viz následující obrázek:



Formát DVD-RAM je rozšířen zejména v Japonsku a ve Spojených státech. V Evropě ještě disky DVD-RAM tolik rozšířeny nejsou, i když se situace zlepšila v roce 2006, a to s masivním nástupem vypalovaček s jeho podporou. Důvody pro pomalejší rozšiřování jsou zejména v:
  • Ještě stále vyšší ceně.
  • Špatné dostupnosti rychlých médií, běžně koupíte 3rychlostní, hůře se už shánějí 5rychlostní a 12rychlostní disky lze koupit jen za hranicemi, i když specifikace pro DVD-RAM 12x byla uvolněna už v listopadu roku 2005. Přitom reálná rychlost zápisu je přibližně poloviční vůči dané specifikaci.


Konstrukce


Disky DVD-RAM mají specifickou konstrukci, složením vrstev se podobají diskům DVD±RW, oproti nim mají ale své odlišnosti, které zohledňují použití disku DVD-RAM jako média s dlouhou životností a možností až 100 000 násobného přepisu. V konstrukci DVD-RAM je obsažen i "interface", díky kterému a díky pomocí ovladačů DVD-RAM, které nainstalujete do systému Windows, nebudete potřebovat k záznamu dat na disk žádný program a vystačíte si pouze s průzkumníkem.



Záznamová vrstva disků DVD-RAM je tvořena kovovou slitinou GeSbTe tzn., že je složena z germania, antimonu a telluru.


Klady
Zápory
garantovaná životnost 30 letnekompatibilita se stolními přehrávači
lze 100 000x přepsatnedostupnost rychlých disků
chová se jako pevný diskstále vyšší cena
ochranná pouzdra (caddy)Ikona Odkaz na databázi
automatická verifikace datIkona Odkaz na databázi
rychlost přepisu až 12xIkona Odkaz na databázi
reklama