reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průzkumník souborů ve Windows 10 čeká proměna

22.3.2016, Michal Hala, aktualita
Průzkumník souborů ve Windows 10 čeká proměna
Spousta lidí ho používá, spousta naopak používá místo něj nějaký software třetí strany. Microsoft se nicméně rozhodl předělat Průzkumníka souborů. Redmond zatím ovšem jen přiznal, že změna bude, ale detaily kdy, co a jak bude jinak, neupřesnil.
Průzkumník souborů (File Explorer) je ve Windows už od verze 95 (pokud se nepletu, tak ve Windows 3.1 byl jiný Průzkumník, který měl dvě podokna). Řada běžných uživatelů ho používá, mnoho pokročilejších místo něj používá něco jiného. Existují alternativy se dvěma (třeba klasický Total Commander) i čtyřmi podokny (třeba Q-Dir). Nicméně Průzkumník se za celou dobu existence zas až tak moc neměnil, ale teď snad má přijít výraznější změna.

Jeden uživatel se na Twitteru zeptal designéra Petera Skillmana z Microsoftu, jestli se nechystá moderní Průzkumník. Není sice úplně jasné, jestli myslel moderní jako univerzální aplikaci, nebo ve smyslu „nový“, ale Skillman odpověděl, že se skutečně pracuje na úplném (total) updatu. A doplnil, že zatím nemůže prozradit časový rozvrh.


Tweet Petera Skillmana


Určitě jste zvědaví, co z toho nakonec bude. Pravděpodobně to bude univerzální aplikace, ale to je tak všechno, co se dá odhadovat. Doufám jen, že design nebude spartánský a chce se mi říct až zbytečně jednoduchý, jako má třeba prohlížeč Edge. Průzkumník souborů by si zasloužil důstojnou změnu nejen po stránce vizuální, ale i pro stránce funkční. Kdyby se Microsoftu povedlo zefektivnit způsob práce, nikdo by jistě nic nenamítal.

Když se nad tím zamyslíte z druhé strany, tak spoustě uživatelů stávající podoba průzkumníka asi vyhovuje. Ono se s ním celkem dá pracovat a oken si vedle sebe můžete otevřít, kolik chcete. A ten, komu nevyhovuje, už dávno používá nějakou alternativu ať už zdarma nebo placenou. Od obojího je k dispozici dost variant. Tak si říkám, jestli nový Průzkumník je vůbec to, co Windows 10 potřebují nejvíc?

Také je možné, že stávající průzkumník ve Windows 10 zůstane a nový bude navíc – jako je to s Edgem a Internet Explorerem. Mimochodem, co používáte k práci se soubory vy?

Zdroj: WinBeta
reklama